W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vlinders
 

De rups, een vreetmachine

Rupsjes kruipen uit vlindereieren en vormen een onmisbare schakel in de levenscyclus van de vlinder. Ze zijn het stadium waarin de groei plaatsvindt. Rupsen zijn er helemaal op gebouwd om in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel op te nemen. Dat begint direct na de geboorte al met het opeten van de eierschaal van het eitjes waar ze uit gekropen zijn. Als ze die op hebben gegeten, gaan ze verder met de plant waarop ze zitten.
Ondanks hun enorme eetlust zijn rupsen uitermate kieskeurig. Als ze niet van de juiste voedselplant kunnen eten, zullen ze eerder verhongeren dan een andere plant aanvaarden. Gelukkig zet een vrouwtjesvlinder de eieren in de regel af op de juiste waardplant, zodat een rupsje direct na de geboorte aan de maaltijd kan beginnen. Grote hoeveelheden blad of ander voedsel werkt hij in korte tijd naar binnen. Om te kunnen groeien vervelt de rups een aantal keer. Zijn huid is niet elastisch. Als hij in een bepaald stadium zijn buikje vol heeft gegeten, heeft hij daarom behoefte aan een nieuw en ruimer jasje. Hij moet, zodat dat heet, vervellen. De rups zoekt daartoe een beschut plekje en spint met zijdedraad het achterste deel van zijn lichaam vast aan de plant. Zijn huidje scheurt vervolgens aan de kopkant open en de rups wandelt zo zijn oude velletje uit. Een nieuw huidje, dat een paar maten groter is, heeft hij dan al gevormd. Als de nieuwe huid gedroogd is, kan de rups weer verder met de maaltijd. In een periode van zo'n twee tot drie weken kan een rups een gewicht bereiken van enkele duizenden keren zijn geboortegewicht. Niet alle rupsen groeien echter zo snel. Een wilgenhoutrups bijvoorbeeld heeft een ontwikkeling die meer dan drie jaar kan duren. Zo'n rups knaagt gangen in bomen en eet hout.
Het kauwen en verteren van zulk voedsel kost natuurlijk veel meer tijd dan wanneer een rups bladeren van kruidachtige planten eet. De meeste rupsen vervellen zo'n vier tot vijf keer in totaal. Bij de laatste vervelling komt niet een grotere rups, maar een 'pop' te voorschijn. Daartoe maakt de rups eerst een spinsel van zijdedraad aan de plant. Daar haakt hij zijn achterste pootjes in vast en gaat hangen. Sommige rupsen, zoals die van pagevlinders, spinnen een soort van gordeltje om hun middel om zich daarmee aan de plant vast te houden. Als ze hun rupsenhuidje afgestroopt hebben, zijn ze pop geworden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer