WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Russische desman

Orde : Insectivora - familie : Talpidae - geslacht : Desmana en soort : Desmana moschata. De Pyreneese desman is de nauwste verwant van de Russische desman. Hij leeft in bergachtig gebied in Zuid-Frankrijk, Noord-Spanje en Noord-Portugal.
De Russische desman is perfect uitgerust voor zijn onzichtbare onderwaterleven en heeft maar één echt vijand : de mens. Hij wordt vaak verward met de muskusrat en zijn sterke, muskusachtige geur houdt veel belagers op afstand, al wordt hij soms door een grote snoek of roofvogel verschalkt. Dit zachtaardige, molachtige zoogdier dat in de rustige wateren van Midden-Rusland leeft, wordt in zijn voortbestaan bedreigd door de mens die zijn leefgebied verstoort.
Omdat de desman vooral 's nachts actief is en zich behalve om te zonnebaden amper op het land waagt, wordt hij nauwelijks waargenomen. Hij graaft een kamer in de oever van een meer of beek, hoog boven de waterspiegel en vlak bij het grondoppervlak. Er loopt een tunnel van maximaal zes meter vanaf deze kamer naar de ingang, die altijd ver onder de waterspiegel ligt, zodat als het water in de winter bevriest, het hol nog steeds kan worden gebruikt. Soms bouwt de desman een aantal nestkamers en voedselholten in zijn tunnel, waar hij, in tegenstelling tot de meeste insecteneters, soms wel met acht andere desmannen leeft. Dit waterzoogdier gebruikt zijn lange, sterke staart, en zijn poten met zwemvliezen om zich snel en soepel door het water te bewegen en hij kan vier minuten onder water blijven.
Hoewel er geen vaste paartijd is, worden de meeste desmannen in juni of november geboren. Mannetjes zijn erg territoriaal en vechten vaak om een gewillig vrouwtje. Ze gaan op hun achterpoten staan en duwen, bijten en krabben elkaar tot één van beide het opgeeft. Nadat de winnaar met het vrouwtje heeft gepaard, meestal in de lente, laat hij zich veelal amper nog met haar en de jongen in. Na de draagtijd werpt het vrouwtje gemiddeld drie tot vier jongen in een bekleed nest. Met zes weken zijn die volwassen, maar de moeder blijft voor ze zorgen tot ze acht tot tien maanden oud zijn, waarna ze op zoek gaan naar een nieuw verblijf.
Het is een echte veelvraat, die soms wel dertig wormen en weekdieren per nacht opeet. Hij lust zo'n zeventig diersoorten maar houdt vooral van slakken en de larven van de steenvlieg en kokerjuffer.
De Russische desman kwam vroeger veel voor, maar wordt nu alleen nog in een klein deel van Rusland aangetroffen. Wereldwijd zijn er momenteel nog zo'n 35.000 exemplaren over. De IUCN heeft een actieplan opgesteld om de soort te redden en in Rusland biedt een aantal reservaten bescherming aan de overgebleven populaties.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer