WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Saddam Hoessein

Hoessein, Saddam, ook Saddam Hoessein al-Takriti, vroeger Hoessein Saddam al-Takriti geheten (Takrit 28 april 1937), Iraaks politicus, sloot zich in 1957 bij de toen nog oppositionele Ba'thpartij aan. In 1959 was hij betrokken bij een mislukte moordaanslag op president Abdoel Karim Kassem, waarvoor hij bij verstek ter dood veroordeeld werd. Hij verbleef als balling in Egypte tot hij in febr. 1963 bij de staatsgreep van de Ba'thpartij naar Irak kon terugkeren.
Saddam werd lid van het Regionaal Ba'thbestuur, maar de partij werd onder het bewind van de gebroeders Aref (1963-1968) weer verboden en hij werd in 1964 gearresteerd. Na zijn vrijlating speelde hij een rol bij de staatsgreep van zijn oom generaal Ahmed Hassan al-Bakr in juli 1968. Hij richtte de Volksmilitie op, die het nieuwe Ba'thbewind in het zadel hield en werd in nov. 1969 vice-president. Achter de schermen was hij in feite de sterke man van Irak.
Na het aftreden van president al-Bakr werd Saddam in juli 1979 ook president van Irak, een functie die hij combineerde met het premierschap en het opperbevel van de strijdkrachten. In sept. 1980 begon hij een oorlog tegen Iran (zie Eerste Golfoorlog), gedurende welke hij geleidelijk meer toenadering zocht tot de gematigder Arabische staten. Na de beŽindiging van deze oorlog in aug. 1988 trad hij hard op tegen de Koerden. De bewapening die Saddam ambieerde, veroorzaakte begin 1990 ongerustheid in het Westen.
In de zomer stelde Saddam Hoessein eisen aan het buurland Koeweit, dat zijn troepen op 2 aug. 1990 bezetten. Ondanks druk vanuit vrijwel de hele wereld, een VN-handelsembargo en ten slotte een VN-ultimatum, weigerde hij Koeweit te ontruimen. In de Tweede Golfoorlog werden zijn troepen uit Koeweit verdreven en raakte Irak in een internationaal isolement. Zijn bewind wordt gekenmerkt door een harde onderdrukking van binnenlandse oppositie en geregelde zuiveringen in leger en partij, waardoor hij zich, ondanks verloren oorlogen en opstanden van Koerden en sji'ieten, wist te handhaven. Twee van zijn schoonzoons, die in 1995 Irak ontvluchtten, werden bij hun terugkeer in 1996 vermoord. Saddams invloedrijke zoon Uday raakte in 1996 ernstig gewond bij een aanslag.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer