WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Sarawakdolfijn

De Sarawakdolfijn of Lagenodelphis hosei. Grootte : lichaamslengte 2,2 tot 2,6 meter; mannetjes mogelijk iets groter dan de wijfjes. Uiterlijk : donker grijsblauw met een bruine waas op de rug, staart, rugvin en vinnen, naar de zijden toe lichter blauw; een brede donkergrijze dwarsstreep, witte kin, borst en onderbuik. Donkere teugel met een blauw randje tussen oog en vin. Rugvin is kort, achterwaarts gebogen; staartvinnen lang en slank. Er zitten 39 tot 44 scherp gepunte tanden in beide kaakhelften.
Verspreidingsgebied : een dolfijn van de tropische wateren, die tot dusverre is aangetroffen bij Sarawak, in het oostelijke deel van de Grote Oceaan, voor Zuid-Afrika en bij zuidoostelijk Australië; mogelijk zeldzaam en beperkt tot de Indische en de Grote Oceaan.
Tot 1970 was deze soort bekend van slechts één exemplaar, dat in 1895 op het strand in Malakka was aangespoeld en in 1956 werd beschreven en benoemd. Sindsdien is de soort op drie ver uiteenliggende plaatsen in de Indische en Grote Oceaan herontdekt. De Sarawakdolfijn lijkt in veel opzichten een tussenvorm van Lagenorhynchus- en Delphinus-dolfijnen, met enkele kenmerken van beide, vandaar zijn wetenschappelijk naam. Hij schijnt in kleine groepen te leven, vaak samen met andere soorten; tot dusverre is er weinig over zijn leefwijze bekend.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer