WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : AmfibieŽn en reptielen
 

Scheltopusik

De Ophiosaurus apodus leeft in droge gebieden en het karstgebergte. Hij wordt tot 120 cm lang.
Dit dier is de grootste soort van de hazelwormfamilie. Het is een fors dier met korte achterpootstompjes, dat veel op een slang gelijkt. Het lichaam is vrij stijf, met stevige beenplaatjes onder de gladde ruitvormige schubben. Twee huidplooien met buigzame schubben aan beide flanken maken uitzetting van het lichaam mogelijk. Overdag en bij zonsopkomst en zonsondergang jaagt hij op hagedissen, muizen en andere kleine dieren, die hij met zijn krachtige kaken doodt.
De mannetjes zijn vechtlustig in het voortplantingsseizoen en ze concurreren fel om partners. Het wijfje legt vijf tot zeven eieren in een holletje onder een rots of boomstam. Ze krult zich om de eieren heen en beschermt ze tegen vijanden. Na ongeveer vier weken komen de jongen, die dan ongeveer twaalf en een halve cm groot zijn, uit het ei.

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google