WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De scholekster

Orde : Charadriiformes - familie : Haematopodidae - geslacht : Haematopus en soort : Haematopus ostralegus. De scholeksterfamilie bestaat uit maar één geslacht dat elf soorten telt.
Door zijn helderrode snavel en zwart-witte verenkleed is de scholekster gemakkelijk te zien terwijl hij door het water waadt, op zoek naar lekkere hapjes uit de zee. Oesters hebben weinig in te brengen tegen deze vindingrijke vogel, die zijn lange snavel gebruikt om de schelpen open te wrikken.
Scholeksters leven in grote groepen en zijn gewoonlijk te vinden langs zeekusten of aan modderige rivierbeddingen. De meeste vogels trekken voor de winter naar het zuiden en de vogels die in het binnenland leven, trekken naar de kust. Ze keren jaar na jaar terug op dezelfde plek. Scholeksters slaan geen vetreserves op en overwinteren dan ook zelden op grotere afstand dan zo'n achthonderd kilometer. Ze verdedigen hun territorium met hoge, schelle kreten en paren begroeten elkaar luidruchtig bij het weerzien. Bij het baden steken ze hun kop onder water en laten het water daarna over hun rug lopen. Door een stukje te vliegen wordt het verenkleed weer droog.
Scholeksters vormen paren voor het leven en keren elkaar jaar terug naar dezelfde nestelplaats. In een ondiepe kuil of geul in de grond, soms omringd met takjes, schelpjes en konijnenkeutels, legt het vrouwtje een broedsel van grijsblauw gespikkelde en gevlekte eieren. Aanvankelijk bebroedt het vrouwtje de eieren en verdedigt het mannetje het territorium, maar ongeveer een maand voordat de eieren uitkomen neemt het mannetje haar taak over. Na een dag zijn de snel ontwikkelende kuikens in staat om vrijelijk rond de nestelplaats te scharrelen. De ouders voeren de kuikens tot ze een half jaar oud zijn. Na drie tot vier jaar keren de jongen vogels terug naar hun oude nest om zich voort te planten.
De scholekster heeft een zeer gevarieerd menu, dat afhankelijk is van zijn leefomgeving. Rotsige kusten verschaffen mosselen, zeeslakken en krabbetjes en zandstranden bieden andere schelpdieren met een dubbele schaal zoals kokkels en oesters en ook zeepieren. In het binnenland leven de vogels van wormen en insectenlarven. De prooi wordt gevangen met de hulp van een opmerkelijke snavel. In de punt van de snavel bevinden zich zenuwuiteinden waardoor die gevoelig genoeg is om diertjes in de modder te ontdekken.
De scholekster is de enige vogel waarvan de kuikens al na 24 uur uit het nest kruipen en die volledig door de ouders worden gevoed tot ze volwassen zijn. Hoewel de soort veelvoorkomend is en veel populaties zelfs groeien, komt deze overlevingstactiek waarschijnlijk toch voort uit een zeer hoge sterfte bij kuikens. Naar schatting wordt gemiddeld minder dan één kuiken per ouderpaar volwassen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer