WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De secretarisvogel

Orde : Falconiformes - familie : Sagittariidae - geslacht : Sagittarus en soort : Secretarisvogel. Deze vogel is het enige lid van deze familie. Deze unieke vogel is verwant aan andere roofvogels in de Accipitridae-familie van haviken en arenden.
Met zijn ongelofelijke lange poten en relatief korte bek is de secretarisvogel wel 1,25 meter hoog. Deze bewoner van de savannen onder de Sahara heeft die lange poten om een goede reden : hij jaagt zijn prooi op en vangt hem door zijn poten uit te strekken en er hard mee te stampen. Hij is zo'n handig jager dat hij zelfs een giftige cobra kan uitschakelen.
Secretarisvogels leven gewoonlijk in paren en geven de voorkeur aan plekjes waar acaciabomen staan om in te slapen. Bij dageraad poetsen ze hun veren of nemen een zonnebad voordat ze erop uittrekken om te gaan jagen. Periodes van activiteit worden afgewisseld met periodes van rust, waarin de vogels zonnebaden of in het zand poedelen. Tijdens de hitte van de dag zweeft het paar op de thermiek (hete luchtstromen) met uitgespreide vleugels boven hun territorium. Als ze indringers waarnemen, verdedigen ze hun plekje door de nieuwkomers op de grond achterna te zitten en ze te schoppen. Als de dag ten einde is, vliegt het paar terug naar hun boomslaapplaats om te slapen met hun kop in hun veren.
Lang genoeg om in hoog gras te jagen, beweegt deze vogel zich rustig voort, en voert zijn snelheid op wanneer hij prooi bespeurt. Als hij een mogelijk buit ziet, laat hij vaak de nekveren rechtop staan van opwinding en schopt tegen kluiten gras om zijn slachtoffer op te jagen. Ongeacht de grootte van zijn prooi, valt deze vogel aan door snelle, krachtige schoppen uit te delen met zijn lange poten en sterke tenen. Een paar goed gemikte trappen zijn genoeg om kleine sprinkhanen, eekhoorns en zelfs giftige slangen te vellen. Hij drukt zijn prooi neer met zijn korte, dikke tenen en buigt zijn poten zodat hij er met zijn snavel bij kan.
Kuikens van de secretarisvogel worden in het natte seizoen geboren, dan is er meer dan genoeg voedsel. Voordat het zover is, bouwt het paar een verhoogd nest van takken, tot wel twee en een halve meter doorsnede, in een doornige acaciaboom. Hier broedt het vrouwtje de eieren ongeveer 45 dagen uit. Als ze uitgekomen zijn, blijft één ouder bij de kuikens terwijl de andere jaagt.
Wijdverspreid in het grootste deel van zijn leefgebied, is de secretarisvogel momenteel niet bedreigd. Het is hem gelukt zich goed aan te passen aan het leven in de buurt van bewoonde gebieden en bouwland. In delen van Kenia nestelt deze, zich aanpassende vogel, in de buurt van korenvelden, waar hij profiteert van de vele knaagdieren. Ook heeft hij zich verplaatst naar open graslanden, waar bomen geplant zijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer