WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Seretse Khama

Khama, Seretse (Serowe 1 juli 1921 - Gaborone 13 juli 1980), Botswaans nationalist, eerste president van Botswana (1966-1980), kleinzoon van de legendarische Khama III. Na de dood van Khama's vader Sekgoma II nam zijn oom Tshekedi als regent het Ngwato-leiderschap op zich. Khama volgde zijn opleiding in Zuid-Afrika en studeerde geschiedenis aan de Fort Harare universiteit en rechten in Oxford. Zijn positie als troonopvolger werd problematisch nadat hij in Londen in 1948 met een Engelse vrouw trouwde en in conflict kwam met traditionele leiders, het Britse koloniale bestuur en de Zuid-Afrikaanse regering. Na zes jaar (1950-1956) in ballingschap te hebben geleefd in Londen verklaarde Khama geen aanspraak meer te zullen maken op de troon.
Tijdens zijn afwezigheid groeide Khama's populariteit als nationalistisch leider. In 1962 richtte hij de Botswana Democratic Party (BDP) op die vanaf de onafhankelijkheid de politiek zou domineren. In 1965 haalde de BDP een meerderheid in het parlement en in hetzelfde jaar werd Khama benoemd tot premier. Hij onderhandelde met de Britten over onafhankelijkheid die er in 1966 kwam. Khama werd president van de republiek Botswana, een post die hij tot zijn dood in 1980 bekleedde. Hij slaagde erin het gezag van traditionele leiders over te brengen naar een democratische regering en een multi-etnische regering samen te stellen. Onder hem ontwikkelde Botswana zich tot een land met een sterke economie en een politiek stabiel klimaat. Khama was een fel tegenstander van rassenpolitiek en speelde een belangrijke rol bij onderhandelingen die tot de onafhankelijkheid van Zimbabwe hebben geleid.
Khama leed onder een zwakke gezondheid. In 1965 en 1968 werd hij in Johannesburg behandeld aan een leveraandoening. In 1980 werd maagkanker vastgesteld waaraan hij enige maanden later overleed.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer