WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Shepherd-dolfijn

De Shepherd-dolfijn of Tasmacetus shepherdi. Grootte : lichaamslengte mannetje acht tot negen meter; wijfje tot 6,6 meter, mogelijk langer. Gewicht : ongeveer 2450 kg. Uiterlijk : rug en flanken donker, mogelijk gestreept, met licht geelbruine of witte onderzijde. De onderkaak is iets langer dan de bovenkaak; de over het geheel smalle bek gaat over in een hellend voorhoofd. Er zijn negentien kleine, flesvormige tanden in beide helften van de bovenkaak en 26 in die van de onderkaak. Het voorste paar onderkaaktanden is bij de mannetjes groter dan bij de vrouwtjes.
Verspreidingsgebied : tot dusverre beperkt tot het zuidelijk halfrond; gestrande exemplaren zijn gevonden op het Zuideiland van Nieuw-Zeeland, Chubut, Argentinië en op Isla Mas Afuera, de Juan-Fernandezarchipel en een enkel levend exemplaar is bij Nieuw-Zeeland gezien.
Deze mysterieuze kleine walvis werd pas in 1937 bekend door een stranding op één der eilanden van Nieuw-Zeeland en tot 35 jaar later waren slechts vier exemplaren bekend, alle uit hetzelfde gebied. Nog twee exemplaren zijn thans bekend van de oost- en westkust van Zuid-Afrika zodat de Shepherd-dolfijn (de enige soort in haar familie met een volledige rij tanden) een walvis van de zuidelijke gematigde koele wateren schijnt te zijn. Krab, vis en kaken van pijlinktvis zijn in de maag van het Argentijnse exemplaar gevonden. Verder is er weinig of niets bekend over de biologie van deze soort.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer