WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Siamang
Groep : op het land levende zoogdieren

Een doordringend ochtendkoor van een paar siamangs waarschuwt andere gibbons om niet hun lommerrijke territorium in het regenwoud te betreden. De siamang is geen schuw dier want hij is de grootste en zwaarste gibbon of halfaap. Hij is één van de trouwste zoogdieren en zijn gedrag van gedeeld ouderschap geeft duidelijk aan dat hij een familiedier is.
Een siamangfamilie bestaat uit een zich voortplantend paar en twee tot drie jongen. In hun leefgebied van rond de veertig hectare bevindt zich voedsel en bomen die tegen plunderende buren beschermd moeten worden. Om de vier dagen wordt tweederde van het leefgebied verdedigd door middel van geroep. Dat geroep vindt 's ochtends plaats en duurt tot twintig minuten. Na een opwarming barst het vrouwtje uit met haar grote roep die ongeveer twintig seconden duurt. Ze zet haar keelzak op en maakt brullende geluiden vermengd met hoge blafgeluiden. Intussen begint ook het mannetje te roepen. Tijdens de climax van het duet valt de hele familie in, waarbij het mannetje over de takken springt en met de bladeren schudt. Een siamangpaar blijft meestal vele jaren bij elkaar en brengt een aantal jongen groot. Het vrouwtje is om de 28 dagen loops en de paring kan op elk moment van het jaar plaatsvinden. Tijdens de zwangerschap loopt ze haar partner te commanderen en mag ze het beste voedsel uitzoeken. Meestal krijgt ze een jong dat zich direct aan haar kan vastklampen als ze zich verplaatst. Het jong is eerst nog bijna onbehaard en kruipt, als de moeder stilzit, tussen haar dijen om warm te blijven. Als het jong twee jaar oud is, rond het moment dat het gespeend is, neemt de vader het grootbrengen over, wat ongewoon gedrag is bij gibbons. Als het siamangjong na zeven tot acht jaar volwassen wordt, wordt de vader vijandig en moedigt het aan te vertrekken en een nieuwe thuis te zoeken.
Siamangs zijn de enige gibbons die meer bladeren dan fruit eten en kiezen hun voedsel uit zo'n 250 plantensoorten. Alle andere gibbons geven de voorkeur aan fruit, gevolgd door bladeren, bloemen, knoppen en ongewervelde dieren, zoals spinnen. De vruchten zoals wilde vijgen die de siamang eet zijn veelal rijp, suiker- en energierijk. Het voedsel van de siamang bevindt zich ruim twintig meter boven de grond in de bomen.
Net als de meeste zoogdieren in het regenwoud worden de siamangs bejaagd voor menselijke consumptie, maar omdat ze weinig vlees leveren en moeilijk te vinden zijn, levert dit weinig gevaar op. Een groter gevaar vormt het verlies aan leefgebied, met name op Sumatra. Daar neemt de menselijke populatie jaarlijks met drie procent toe en het meeste laaggelegen woud is gekapt voor de landbouw.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer