WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Sifaka
Groep : op het land levende zoogdieren

De enige manier waarop de in bomen levende sifaka zich op de grond kan bewegen, is huppelend op zijn achterpoten. Deze primaat leeft in groepen van mannetjes en vrouwtjes en hun jongen. Op kille ochtenden warmen sifaka's zich in de zon, terwijl ze met warm weer de schaduw van lagere takken opzoeken. Daarbij strekken ze zich uit op de takken en laten hun armen en benen lui bengelen.
De paartijd valt zo, dat de jongen geboren worden in het natte seizoen, als er veel voedsel is. Vrouwtjes zijn dominant en tijdens het eten moeten de mannetjes op hun beurt wachten. Vooral als de vrouwtjes gejongd hebben, want dan moeten ze vijftig procent meer voedsel eten om melk te kunnen produceren. Een pasgeboren sifaka reist ongeveer ťťn maand mee op zijn moeders buik, waar hij zich aan haar vacht vastklemt en ondersteund wordt door haar hand. Daarna reist hij mee op haar rug. Het leven voor de jongen is hachelijk. In hun eerste levensjaar wordt ongeveer dertig procent gedood door fossa's (katachtige dieren). Meer gevaar dreigt als een nieuw mannetje zich bij de groep wil aansluiten. Hij kan het jong van een vrouwtje proberen te doden in de hoop dat ze met hem paart.
Het leven in een groep helpt de sifaka's zich tegen vijanden te beschermen. Ze gebruiken twee verschillende alarmkreten. Een hard, blaffend geluid waarschuwt voor een roofvogel, waarop de groep snel de veiligheid van een lagere plek opzoekt. Als een fossa op de grond wordt ontdekt, waarschuwt een 'shi-fak'-roep de groep, zodat deze hoger in de bomen kan klimmen, buiten bereik. Iedere sifaka-groep markeert zijn territorium met geur. Dit is meestal voldoende om indringers van andere groepen op een afstand te houden.
In het koele, droge seizoen eten sifaka's vooral bladeren, knoppen en boomschors. Ze beginnen de dag met een warm zonnebad en fourageren daarna non-stop tot halverwege de middag, voor ze een plaats voor de nacht zoeken. In het warme en natte seizoen, als ze zich tegoed doen aan fruit, bessen, bloemen en jonge bladeren, onderbreken de sifaka's het eten rond het middaguur voor een siŽsta. Daarna gaan ze weer door tot na zonsondergang. Al met al eten deze primaten meer dan honderd plantensoorten.
In het wild zijn er niet meer dan 120.000 sifaka's over. In sommige streken worden ze bejaagd vanwege hun vlees, maar de belangrijkste bedreiging wordt gevormd door de vernietiging van de wouden. Bomen worden met alarmerende snelheid gekapt voor brandstof en akkergrond voor de groeiende bevolking van Madagaskar, en ook door commerciŽle houthakkers- en houtskoolbedrijven. Het centrale plateau van het eiland is bijna helemaal ontbost.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer