W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kenmerken zoogdieren
 

Het skelet

De zoogdieren hebben een bijzonder ingewikkeld skelet of geraamte. De bijzondere kenmerken van het geraamte zijn afhankelijk van de levenswijze, de voortplanting en de voeding van de diersoort. Een uitzondering vormen de gordeldieren. Die hebben een zogenaamd huidskelet, dat bestaat uit benen platen die stevig met elkaar verbonden zijn.
De schedel is bij de zoogdieren en voornamelijk bij de mensapen en de mens, meer ontwikkeld dan bij andere dieren. Kenmerkend voor de mensapen en de mens is de verbinding tussen de schedel en de eerste wervel van de werverkolom, de zogenaamde atlas. Deze verbinding komt tot stand door twee gewrichtsknobbels, aan beide zijden van de achterhoofdsholte. Hierdoor kan het hoofd alleen maar op en neer bewegen. De draaiende beweging van het hoofd wordt mogelijk gemaakt door de speciale manier waarop de tweede halswervel verbonden is met de atlas.
De meeste zoogdieren hebben zeven halswervels. Een uitzondering is de luiaard met negen halswervels. Het aantal wervels in de rest van de wervelkolom verschilt sterk van soort tot soort. Vooral het aantal staartwervels kan sterk verschillen. De wervels van de ruggegraat of wervelkolom zijn niet rechtstreeks door gewrichten met elkaar verbonden, maar door middel van kraakbeenschijven. Daardoor heeft de wervelkolom een zekere rekbaarheid en buigzaamheid.
De vorm van de schouderbladen, het bekken en vooral van handen en voeten kan bij de verschillende soorten volkomen anders zijn. Dat is steeds afhankelijk van de functie van de ledematen. Dit geldt ook voor de andere beenderen van het geraamte. Zo is bijvoorbeeld het sleutelbeen sterk ontwikkeld bij zoogdieren die hun voorpoten veel gebruiken. Bij de zoogdieren die voornamelijk hun achterpoten gebruiken, bijvoorbeeld om heel hard te lopen of om te kunnen springen, is het sleutelbeen vaak maar heel klein. Soms bestaat het sleutelbeen uit niet meer dan een rekbare verbinding tussen de voorpoten.
Van de meeste zoogdieren is het bekken groter dan de schouders. Bij de verschillende soorten kan het bekken veel verschillen in vorm en omvang. Bij de walvisachtigen is het bekken bijvoorbeeld vrijwel niet ontwikkeld. Kenmerkend is de bouw van het bekken van de buideldieren en het vogelbekdier. Hun bekken bestaat uit twee in de breedte lopende beenderen. Men heeft de functie van dit vreemdsoortige bekken nog niet kunnen ontdekken.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer