WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De slechtvalk

De slechtvalk behoort tot de familie van de Falconidae, die ongeveer veertig valksoorten omvat. Orde : Roofvogels - geslacht : Valk en soort : Slechtvalk.
De slechtvalk kan snelheden bereiken van wel 150 kilometer per uur en is daarmee de snelste vogel ter wereld. Hij is al eeuwenlang zeer populair als roofvogel, omdat hij heel goed door valkeniers getraind kan worden om vogels en kleine dieren te vangen. Bovendien ziet hij er prachtig uit. De slechtvalk is in veel delen van de wereld te vinden en zijn leefgebied kan heel divers zijn. Hij bouwt zelfs nesten op het randje van wolkenkrabbers. De slechtvalk kan enorme afstanden afleggen en hij reist soms wel 1600 kilometer om de winter in een warmer klimaat door te brengen.
Slechtvalken zijn beroemd om hun gewaagde acties in de lucht, zoals het kenmerkende stoten, de krachtige duik waarbij de valk snelheden haalt van meer dan 400 km per uur. De uiterst flexibele vleugels met de spitse punten, zijn gemaakt voor precisie. Toch zeilen slechtvalken niet zoals andere roofvogels met brede vleugels. Ook bouwen ze, in tegenstelling tot andere roofvogels, geen eigen nesten. Ze gebruiken uithollingen in rotsen of verlaten nesten van andere vogels. Wanneer ze opgewonden zijn, bewegen ze hun kop op en neer en slaan ze met hun staart. Ze kunnen tijdens het jagen en broeden behoorlijk luidruchtig zijn.
Steeds meer mensen zijn ongerust over het feit dat jonge vogels uit nesten worden gestolen om aan vogelmarkten in het Midden-Oosten verkocht te worden. Rond 1950 werd de slechtvalkpopulatie steeds kleiner door het gebruik van pesticiden. Maar strengere controles en het uitzetten van gezonde, jonge vogels in het wild hebben ervoor gezorgd dat de slechtvalk niet langer meer met uitsterven wordt bedreigd.
De slechtvalk leeft voornamelijk van andere vogels en valt het liefst tijdens een vlucht aan. Hij patrouilleert op een laag tempo in zijn territorium en lijkt haast lui, maar kan met zijn scherpe gezichtsvermogen elke beweging zien, waarna hij direct aanvalt en niet meer loslaat. Hij vouwt zijn vleugels naar achteren en schiet in een vrije val (het zogenaamde 'stoten') naar zijn prooi en grijpt deze met zijn scherpe klauwen. Met zijn scherpe snavel geeft hij zijn slachtoffer een dodelijke beet. Als hij geen vogels kan vinden, eet de slechtvalk ook reptielen en knaagdieren.
Na een uitvoerige, baltsende luchtdans in de lente, paren de slechtvalken en zoeken ze een nest op een hoge plek die voor andere moeilijk toegankelijk is. Het wijfje legt ongeveer vier eieren, die door beide ouders worden uitgebroed. De eieren komen na een maand uit en de jongen beginnen te vliegen als ze 35 tot 45 dagen oud zijn. De ouders blijven de jongen vaak voeren, ook als die al kunnen vliegen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer