WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Indeling zoogdieren
 

Orde van de slurfdieren

Het voornaamste kenmerk van de slurfdieren is uiteraard een slurf. Die slurf is in feite niets anders dan een verlenging van de neus en de daarmee vergroeide bovenlip. De voorpoten kunnen vier of vijf hoeven hebben en de achterpoten drie hoeven, zoals de Afrikaanse olifant. De Indische olifant heeft aan de voorpoten vijf hoeven en aan de achterpoten vier hoeven. De slurfdieren hebben een onvolledig gebit. De twee bovenste snijtanden groeien steeds door, in de vorm van slagtanden. Het mannetje van de Afrikaanse olifant heeft enorme slagtanden. Niet alle tanden doen werkelijk dienst. De echte gebitsformule is 1033/0033 en de formule voor de tanden die gebruikt worden is 1001/1001. De oorschelp kan enorme afmetingen aannemen, zoals bij de Afrikaanse olifant, of betrekkelijk klein blijven, zoals bij de Indische olifant. Het vrouwtje heeft twee melkklieren op de borst en baart gewoonlijk één jong per keer. De slurfdieren behoren tot de grootste landzoogdieren. De Afrikaanse olifant kan tot vier meter hoog en tot acht meter lang worden, zonder de slurf van twee meter en de staart van 1,30 meter mee te rekenen. Ze kunnen een omvang (omtrek) hebben van 6,5 meter en van vijf tot zeven ton wegen. De poten alleen al zijn soms drie meter lang en wegen elk honderd kg. Tot de orde van de slurfdieren behoren slechts twee geslachten, met elk één soort.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer