WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De sneeuwgans

Orde : Anseriformes - familie : Anatidae - geslacht : Anser en soort : Anser caerulescens. De sneeuwgans kent twee ondersoorten : de grote sneeuwgans en de blauwe sneeuwgans die twee kleurpatronen heeft.
Grote, lawaaierige zwermen gakkende sneeuwganzen leggen honderden kilometers af tijdens hun trek in de lente en de herfst. Ze overwinteren in de Verenigde Staten en Mexico en broeden in het noordpoolgebied. Deze sociale vogels leven binnen een zwerm in familiegroepen. De grasetende sneeuwganzen hebben hun menu aangepast en floreren nu zo goed dat ze hun eigen zomerverblijf binnen de poolcirkel dreigen te ondermijnen.
Of het nu gaat om migreren, broeden of foerageren, sneeuwganzen doen alles in grote groepen. Ze nestelen vaak minder dan twee meter van elkaar. Vele verzorgen elkaars veren binnen de partnerschappen die ze voor het leven aangaan. Hoewel sneeuwganzen elkaar trouw blijven, heeft dat minder met vriendschap te maken dan met overlevingskansen. Het is essentieel voor een vrouwtje om een gent (mannetje) in de buurt te hebben om op de jongen te passen en voedsel te helpen zoeken. In zulke grote groepen leven vermindert tevens het risico dat een vogel ten prooi valt aan roofdieren, zoals raven of poolvossen.
Ieder jaar keren in juni de sneeuwganzen terug naar de arctische broedplaatsen waar ze geboren zijn. Soms gebruikt het vrouwtje het nest van het jaar ervoor, of ze bouwt een nieuw nest van droog plantenmateriaal, bekleed met dons dat ze van haar borst plukt. Vrouwtjes leggen ieder jaar vier tot vijf eieren. De gent blijft dicht bij het nest als het vrouwtje voedsel gaat zoeken. De eieren komen na ongeveer 24 dagen uit en de gansjes zijn al na een dag in staat om het nest te verlaten. Na zes weken zijn ze in staat aan de herfsttrek mee te doen.
Sneeuwganzen eten een grote variatie aan grassen en zegge. Ook graven ze voedzame wortels en knollen uit met hun sterke snavels, voorzien van kartelranden. Deze randen hebben een donker gekleurde boogvorm en vormen de beroemde grijns van de sneeuwgans. Vetreserves zijn van vitaal belang voor de sneeuwganzen, want het broeden kost een hoop energie. Ze komen 's winters tot n kilo aan en verbruiken deze brandstof bij het grootbrengen van hun jongen.
Sneeuwganzen broeden in grotere aantallen dan ooit, maar hebben daardoor zoveel monden te voeden dat hun arctisch leefgebied eronder dreigt te bezwijken. In sommige gebieden nestelen nu meer ganzen dan het land aankan. Broedende vogels vreten de poolgrond volledig kaal. Het moderne boerenbedrijf heeft de ganzen geleerd op akkerland te foerageren. Op weg naar het noorden plunderen ze tarwe, mas en ingezaaide akkers op de Noord-Amerikaanse prairies. Ze doen zich vooral tegoed aan wintertarwe en er wordt daarom overwogen om jaarlijks een aantal af te schieten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer