WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Sneeuwluipaard
Groep : op het land levende zoogdieren

De ongrijpbare sneeuwluipaard leeft solitair, ziet er fraai uit en heeft een eigenaardig soort van rust over zich. Deze sierlijke kat wordt zelden in het wild waargenomen en leeft hoog in afgelegen berggebied waar zijn licht en donker getekende vacht een uiterst effectieve camouflage vormt. Sinds kort is meer bekend over hoe deze prachtige jager zich aan het leven op het dak van de wereld heeft aangepast.
De sneeuwluipaard mag dan een solist zijn, eenzelvig is hij niet. Hij leeft in de afgelegen delen van Centraal-AziŽ, in een gebied van rond de anderhalve miljoen vierkante kilometer. Zijn alpiene en subalpiene leefgebied bestaat vooral uit met struikgewas bedekt terrein en deze lenige kat geeft de voorkeur aan steil, open gebied afgewisseld met kliffen, ravijnen en rotslagen. Op uiterst ruig terrein blijft hij soms binnen een klein gebied. Hoger dan vijfduizend meter komt hij zelden, omdat het daar voor prooidieren te hoog of te kaal is. Sommige sneeuwluipaarden, zoals die in de Gobiwoestijn, leven op negenhonderd meter. Sneeuwluipaarden kunnen zeer uiteenlopende temperaturen aan, van min veertig in de winter tot ruim veertig graden Celsius in de zomer. Bovendien verhaart hij, waarbij hij een zomervacht krijgt die minder dik en daardoor koeler is dan de wintervacht.
Hij is vooral actief tijdens de schemering. Deze onopvallende jager kan zijn prooi vanaf vijftien meter afstand besluipen of bespringen. Dit opportunistische roofdier, dat dieren kan doden die drie keer zo zwaar zijn als hijzelf, jaagt op de meeste in de bergen levende dieren. Blauwe schapen en steenbokken vormen, naast marmotten, gevleugeld wild en knaagdieren, zijn belangrijkste prooi, al eet hij ook everzwijnen en vee. Net als een huiskat voedt hij zich terwijl hij zich over zijn prooi buigt.
De gebieden waar deze sneeuwluipaard leeft, zijn voor de mens zo ontoegankelijk dat amper valt te bepalen hoeveel er precies zijn. Bekend is wel dat de populatie afneemt en misschien zelfs is gehalveerd in de jaren negentig van vorige eeuw. In 1996 leefden er naar schatting zo'n 3500 tot 7500 exemplaren in het wild. Hij wordt bejaagd om zijn kostbare vacht, botten en andere lichaamsdelen, die in Chinese medicijnen worden verwerkt. Hoewel het dier nu binnen een groot gebied beschermd is, wordt hij nog steeds bejaagd.
In het paarseizoen, van januari tot einde maart, vormen mannetjes- en vrouwtjessneeuwluipaarden paren. Ze markeren hun sporen met uitwerpselen en geursporen om hun sekse en voortplantingsstatus kenbaar te maken. In die tijd is het klaaglijke gekreun te horen van sneeuwluipaarden op zoek naar een partner. Paren gaan echter geen levenslange verbintenis aan. Een doorsnee worp bestaat twee tot drie welpen die de eerste week blind zijn. Met drie maanden gaan ze hun moeder overal volgen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer