WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De sneeuwuil

Orde : Strigiformes - familie : Strigidae - geslacht : Nyctea en soort : Nyctea scandiaca.
Uiterst beheersd en geruisloos duikt de sneeuwuil onopgemerkt naar zijn volgende prooi, vaak slechts gebruik makend van zijn zeer scherpe gehoor om deze te lokaliseren. De sneeuwuil, de grootste en sterkste vogel van het hoge noorden, is een bedreven jager in een barre leefomgeving. Een dicht verenkleed beschermt hem tegen de intense koude. Zelfs zijn poten blijven lekker warm.
De balts begint in mei : het mannetje vertoont zijn vliegkunsten en schenkt het vrouwtje vaak een dode lemming. In plaats van een nest te bouwen, maakt ze een holte in de grond op een heuveltje, met goed zicht op de omgeving. De broedcyclus hangt samen met de grootte van de lemmingpopulatie, de voornaamste prooi. De eieren worden om de paar dagen afzonderlijk gelegd. Het laatste wordt enkele dagen voordat het eerste ei uitkomt, gelegd. Het oudste jong wordt het eerst gevoerd, zodat het sterker wordt. Zijn toekomst is verzekerd. De jongere vogels worden pas gevoerd als er genoeg voedsel over is.
De sneeuwuil is solitair, stil, schuw en wordt zelden gesignaleerd, maar in de lente eist elk broedpaar een territorium op met spookachtige kreten die tot op tien kilometer afstand hoorbaar zijn. Tijdens het broedseizoen wordt de sneeuwuil agressief als hij zich bedreigd voelt, terwijl het vrouwtje doet alsof ze gewond is. Bij warm weer regelt de sneeuwuil zijn temperatuur door te hijgen en zijn vleugels te spreiden. Hij zit vaak hoog, de ogen gedeeltelijk gesloten, maar altijd bedacht op geluiden.
De sneeuwuil jaagt zowel overdag als tijdens de nacht, omdat het in het noordpoolgebied in de zomer bijna permanent licht is. Door zijn scherpe gezichtsvermogen en gehoor is hij een uitstekend jager. Met zijn grote, met veren bedekte oren kan hij zelfs onder de sneeuw kleine zoogdieren horen. Hij vliegt laag over de sneeuw en vangt zijn prooi met zijn scherpe klauwen. Kleinere dieren als lemmingen, konijnen en vogels doodt hij in één klap. De sneeuwuil eet ook aas. Wanneer de lemmingpopulaties afnemen, trekken sneeuwuilen in grote aantallen naar het zuiden.
De sneeuwuil wordt bejaagd door de Inuit, maar is verder in zijn hele verspreidingsgebied beschermd. Het aantal dat wordt gegeten is te klein om de populatie echt in gevaar te brengen. Menselijke activiteiten verminderen echter wel hun prooi. Sneeuwuilen sneuvelen bovendien doordat ze tegen auto's of hoogspanningskabels vliegen en ze worden gedood om hun ogen en poten, die op Aziatische markten worden verkocht.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer