WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De spreeuw

Orde : Zangvogels - familie : Sturnidae - geslacht : Sturnus en soort : Sturnus vulgaris. De familie der spreeuwen bestaat uit ongeveer 114 soorten die in bijna elk werelddeel wel te vinden zijn.
Spreeuwen zijn de vandalen van de vogelwereld : luidruchtig, agressief en opportunistisch. Grote zwermen wervelen door de lucht terwijl ze in hun ogenschijnlijk perfecte harmonie op open velden naar eten zoeken. Hun zang is een krachtige mengeling van trillers en fluittonen. Alle soorten spreeuwen zijn uitstekende imitators en ze kunnen zowel andere vogels nadoen, als ook mechanische geluiden.
In april gaat een mannetjesspreeuw op zoek naar een nestplaats. Hij zoekt een geschikte plek, zoals een oud spechtennest of een gat in een boom, klip of muur, en maakt daar een slordig nest van gras, stro en takjes. Als hij klaar is, begint hij luidkeels te zingen om een partner aan te trekken en als de vrouwtjes dichterbij komen, verandert zijn gezang in een trillende roep. Na de paring bekleedt het vrouwtje het nest met zacht materiaal, zoals gras, veren, wol en mos, voor ze een aantal lichtblauwe eieren legt. Zij broedt het meest, hoewel het mannetje helpt, en hij vliegt tijdens voedseltochten vaak met haar mee om haar tegen andere mannetjes te beschermen. De jonge spreeuwen vliegen na ongeveer drie weken uit.
Spreeuwen verzamelen zich bij het voedsel zoeken in enorme zwermen. Vaak zitten ze met duizenden tegelijk in weilanden, moerassen en in velden en boomgaarden, waarbij ze kleinere vogels bij het voedsel wegjagen. Als de schemering valt, verzamelen ze zich opnieuw voor de nacht op voorhanden zijnde plekken, zoals bomen of telefoondraden. De mannetjes zitten in het midden, waar het lekker warm is, en de vrouwtjes zitten aan de buitenkant. 's Ochtends vliegen kleine groepen met ongeveer drie minuten tussentijd weg van de roestplaats om weer naar voedsel te zoeken.
En van de geheimen van het succes van de spreeuw is dat hij geen selectieve eter is. Hij heeft zich aan verschillende leefgebieden aangepast en eet gevarieerd. Als hij op de grond op zoek is naar insecten, duwt hij zijn dichte snavel in de grond of tussen stenen en open hem daarna pas om een gat in het oppervlak te maken. Op die manier kan hij insecten en larven in de grond opsporen. De spreeuw vangt ook in de lucht insecten zoals motten en langpootmuggen, en eet fruit en bessen.
Spreeuwen kwamen oorspronkelijk alleen in Europa en Azi voor, maar hebben zich ook in veel andere delen van de wereld gevestigd. Ze komen nu zo veelvuldig voor dat ze in veel gebieden als een plaag worden beschouwd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer