WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

Stanley Baldwin

Baldwin, Stanley, (sedert 1937) Lord Baldwin of Bewdley (Bewdley, Worcestershire, 3 aug. 1867 - Stourport-on-Severn 13 dec. 1947), Brits staatsman, een van de grote figuren uit de conservatieve partij tussen de beide wereldoorlogen, stamde uit een geslacht van industriŽlen en landheren. Op veertigjarige leeftijd werd hij lid van het parlement voor de conservatieve partij, nadat hij eerst een functie had vervuld in het staalconcern van zijn vader. In 1917 werd hij junior lord of the Treasury en in 1921 kreeg hij als minister van Handel zitting in het kabinet.
In 1922 leidde hij met Bonar Law de actie tegen de coalitie van conservatieven en liberalen. Mede door zijn toedoen werd de coalitie verbroken, tegen het verzet van de conservatieve ministers in. Toen Bonar Law in 1923 het premierschap om gezondheidsredenen neerlegde, volgde Baldwin hem op. Hij probeerde door protectionistische maatregelen het land over de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog heen te helpen, wat op jammerlijke wijze mislukte. Zijn ministerie moest in hetzelfde jaar reeds plaatsmaken voor het eerste Labourkabinet onder MacDonald.
Nog geen jaar later stond hij weer aan het hoofd van de regering. Opnieuw had hij weinig succes met zijn pogingen de sociale rust te herstellen: de arbeiders kondigden de algemene werkstaking af. De regering bleef de situatie, zij het met moeite, meester. In 1929 moest Baldwin weer plaatsmaken voor premier MacDonald. Van 1935 tot 1937 trad hij voor de derde maal als premier op. Tijdens deze ambtsperiode viel de geruchtmakende abdicatie van koning Eduard VIII. Hij speelde een belangrijke rol in deze zaak. In 1937 trok Baldwin zich uit het politieke leven terug.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer