WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Steller-zeeleeuw

De Steller-zeeleeuw of Otaria byronia. Grootte : mannetje lichaamslengte 3,7 meter en gewicht tot duizend kg. Wijfje tot 2,6 meter en gewicht tot 270 kg. Uiterlijk : groot, geelachtig bruin; mannetje log, met manen op de schouders, wijfjes zijn veel kleiner en zonder manen. Als de jongen geboren worden zijn ze donkerbruin en dat blijven ze hun hele eerste levensjaar.
Verspreidingsgebied : op de kusten en eilanden van het noordelijk deel van de Grote Oceaan, van Hokkaido tot de Beringzee en naar het zuiden tot zuidelijk CaliforniŽ. Plant zich voort op de oostelijke Sachalin-eilanden in het noorden van de Zee van Ochotsk, oostelijk Kamtsjatka, de Pribilow-eilanden en de Aleoeten, Kodiak-eiland, vele eilanden voor de kust van zuidoostelijk Alaska en Brits Columbia, en de Santa Barbera-eilanden voor de kust van CaliforniŽ. Zij zijn naar het zuiden toe waargenomen tot Korea en er is een bericht over het bezoek van ťťn dier aan Herschel-eiland in de Noordelijke Ijszee.
Deze soort is talrijk en houdt zich met succes in stand in een geografisch uitgestrekt gebied van het subtropische CaliforniŽ tot de poolzee. Net als de meeste zeeleeuwen echter geeft de Steller-zeeleeuw aan een gematigd klimaat de voorkeur boven een koud of warm; de voornaamste werpplaatsen vindt men op de koude Aleoeten, waar mogelijk meer dan een derde van de wereldpopulatie van 200.000 tot 300.000 is geconcentreerd. De paartijd begint in mei als de bullen op de stranden hun territoria innemen en harems opzetten van hooguit een twintigtal koeien. De jongen worden eind mei en in juni geboren en de paring vindt kort daarna plaats.
De jongen gaan met vier tot zes weken het water in, maar worden nog minstens drie maanden gevoed met moedermelk, vaak nog langer. Volwassen dieren voeden zich met pijlinktvis en een grote verscheidenheid van vissen; zij zouden zoveel vis verslinden dat ze in hun woongebieden de vissers concurrentie aandoen. Hun populaties worden plaatselijk meer beheerd dan geŽxploiteerd, de vacht is niet fraai, maar bruikbaar om er boten mee op te knappen; na het looien wordt er een taai, stuk leer van gemaakt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer