WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De struisvogel

De struisvogel is het enige lid van de familie Struthionidae, die 40-50 miljoen jaar geleden in AziŽ zijn oorsprong vond. Orde : Struthioniformes - geslacht : Struthio en soort : Struthio camelus.
Het vermogen van de struisvogel om dertig minuten lang zeventig kilometer per uur te kunnen rennen, gaf hem de reputatie als het snelste dier op twee poten. Hij kan niet vliegen, maar gebruikt zijn ongelofelijke snelheid en uithoudingsvermogen om aan roofdieren te ontkomen. Met zijn twee meter is hij de grootste van alle levende vogels. Door zijn lengte en goed ontwikkelde zintuigen bespeurt de struisvogel snel gevaar. Vaak geeft hij andere dieren een tijdig waarschuwingssignaal.
Struisvogels zijn halfnomaden en leggen grote afstanden af op zoek naar gras en ander plantaardig voedsel. Hoewel ze doorgaans in droge gebieden leven, nemen ze graag een bad als de gelegenheid zich voordoet. Ze leven in groepen van tussen de vijf en vijftig dieren en zijn te vinden temidden van andere grazende dieren zoals antilopen en zebra's. Ze kunnen voor roofdieren wegrennen en kunnen zich verdedigen door met hun sterke poten te schoppen. De sporen op de punten van hun vleugels worden ook wel gebruikt bij het vechten.
Struisvogels werden in de achttiende eeuw bijna uitgeroeid toen er op hen gejaagd werd voor hun huid, die fraai leer oplevert, en voor hun veren, die werden gebruikt om dameshoeden te versieren. Het gebruik om struisvogels te houden in plaats van op hen te jagen heeft bijgedragen tot een omkering van deze trend. Struisvogels komen nu alleen in Afrika nog in het wild voor.
Struisvogels leven van planten, maar eten af en toe sprinkhanen of dierlijke resten die zijn achtergelaten door roofdieren. Ze zijn kieskeurig en eten alleen de zaden van grassen en bepaalde bloemen. Ze eten ook vruchten en noten, en als het nodig is kunnen ze lang zonder water. Struisvogels hebben een darmkanaal van veertien meter lang, zodat ze dingen kunnen verteren die voor andere dieren onverteerbaar zijn. Ze slikken kiezelstenen en zand dat door de maag wordt gebruikt om taai plantenmateriaal te vermalen. In gevangenschap heeft een struisvogel ongeveer drie en een halve kilogram voer per dag nodig.
Tijdens de balts graaft het mannetje een holte in de grond van zijn territorium, waar hij dansend en met opgezette veren het vrouwtje naartoe lokt. Ze legt haar eieren in de holte en wordt zijn hoofdhen. De andere vrouwtjes waar hij mee paart leggen ook hun eieren daar, maar alleen de hoofdhen en het mannetje broeden de eieren uit; zij overdag en hij 's nachts, omdat hij donkerder van kleur is. Struisvogeleieren zijn de grootste ter wereld en kunnen wel 2,3 kg wegen. Als ze uitgekomen zijn, zorgen de ouders goed voor hun jongen, tot ze op eenjarige leeftijd volgroeid en onafhankelijk zijn.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer