WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Tayra
Groep : op het land levende zoogdieren

De tayra is de enige soort in het geslacht Eira en lid van de onderfamilie van de wezels, Mustelidae. Met zijn ongewoon lange poten en harige staart lijkt de tayra op een tropische boommarter of nerts. Dit Zuid-Amerikaanse zoogdier sluipt het grootste deel van de dag door de bomen of springt opvallend lenig van tak naar tak. Op andere momenten kan men hem grillig zigzaggend door het struikgewas zien rennen.
Over het voortplantingsgedrag van de tayra is niet veel bekend. Hij is polygaam, wat betekent dat het mannetje met meer dan één vrouwtje paart. Hij lijkt ook geen vast paarseizoen te hebben. Dit dier nestelt in boomholtes, hoog gras of soms in het verlaten hol van een ander dier. Veel leden van de wezelfamilie verlengen de draagtijd via uitgestelde innesteling, zodat de jongen geboren worden in een tijd van het jaar waarin ze de grootste kans op overleven hebben. Zo niet de tayra : tayrajongen komen direct na een draagtijd van ongeveer twee maanden ter wereld. Het vrouwtje krijgt twee tot vier kleine jongen van ongeveer 80 gram elk. Hun ogen blijven vier weken dicht en gedurende deze tijd worden ze door hun moeder gezoogd. Als ze twee tot drie maanden oud zijn, gaan ze samen met hun moeder op stap om voedsel te zoeken.
De tayra is een lenige klimmere, renner en zwemmer die in zijn leefgebied, het regenwoud, rap aan roofdieren weet te ontsnappen. Hij schiet razendsnel tussen de struiken door tot hij een boom heeft gevonden waar hij snel in klautert, en vaak waant hij zich pas op tien meter hoogte echt veilig. Hij springt als een aap van de ene boom in de andere, waarbij hij met zijn lange staart het evenwicht bewaart. Op de grond loopt hij met kromme rug en dat ziet er wat onhandig uit, maar boven in de takken oogt hij als een snelle, geroutineerde acrobaat. Hij heeft een woongebied van rond de negen vierkante kilometer, dat hij aangeeft door de paden en bomen te markeren met urine en een muskusachtige geur. Dit verdraagzame dier wordt alleen, met een partner of in klein familieverband aangetroffen.
De tayra gaat zowel tijdens de nacht als overdag op jacht en eet vrijwel alles wat in het woud voorhanden is. Hoewel hij een carnivoor (vleeseter) is, is hij niet erg kieskeurig. Hij eet het liefst kleine dieren zoals ratten, muizen en zelfs konijnen en eekhoorns, maar eet ook fruit dat hij in de bomen aantreft. Hij valt ook vogels, ongewervelde dieren en reptielen zoals hagedissen aan.
De tayra weet zich zo goed te handhaven in door mensen bewoond gebied, dat hij her en der in Zuid-Amerika zelfs één van de meest voorkomende carnivoren is. Anders dan bij sommige van zijn verwanten, zoals de sabel- en de vismarter, is er op hem niet vanwege zijn vacht gejaagd. Toch zijn in Mexico de tayrapopulaties flink uitgedund als gevolg van de toegenomen landbouw, de jacht en de aantasting van het woud.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer