WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Thomsongazelle
Groep : op het land levende zoogdieren

Deze elegante, kleine antilope trekt al grazend over de uitgestrekte graslanden van Oost-Afrika. Omdat de thomsongazelle op de open savanne leeft waar beschutting schaars is, heeft hij zich ontwikkeld tot een razendsnelle sprinter die al stuiterend en springend aan naderend onheil ontsnapt. Er leven alleen in het nationaal park Serengeti in Tanzania al 200.000 dieren : daarmee is de thomsongazelle één van de meestvoorkomende gazellesoorten.
De thomsongazelle is vernoemd naar haar ontdekker, de Britse James Thomson (1858-1895). Het dier is één van de weinige holhoornigen (leden van de runderfamilie) die zich tweemaal per jaar voortplant, na het regenseizoen. De bokken markeren een territorium met urine, mest en klierafscheiding. Ze verjagen rivalen van hun terrein zodat hinden langs kunnen komen om te paren. Voorafgaand aan de paring vindt er enige hofmakerij plaats, waarbij de bok de hinde achtervolgt totdat hij zijn zin krijgt. Na een draagtijd van vijf tot zes maanden komt het kalf in juli of januari ter wereld. Het kan bijna direct opstaan, maar blijft toch drie tot vier weken verscholen liggen totdat het de kudde bij kan houden. Na vier maanden is hij gespeend.
Thomsongazellen merken vijanden vaak op tijd op dankzij hun goede neus, ogen en oren. Bij onraad beginnen de dieren zeer opvallend te springen of te stuiteren met stijve hals en poten. Dit is mogelijk bedoeld om de vijanden te intimideren of kuddegenoten te waarschuwen. Jonge bokken staan aan de randen van de kudde op wacht en beginnen te stampen en met hun staartjes te zwaaien zodra ze iets ongewoons bemerken. De kleine kuddes van tien tot dertig dieren bestaan meestal uit hinden met een enkele bok als leider. Tijdens hun omzwervingen sluiten kuddes zich soms bij elkaar aan tot er duizenden dieren bijeen zijn. In de ochtend vroeg en laat in de middag zijn gazellen het meest actief.
Thomsongazellen eten jong, mals gras en ook ander groen dat tijdens het regenseizoen op de savanne groeit. In de regentijd is er op de savannen voldoende voedsel aanwezig. Tijdens de droogte trekken ze naar vlakten waar langer gras groeit en waar voldoende water en voedsel is.
Gras is het belangrijkste voedsel voor gazellen, maar ze eten ook wel ander plantaardig materiaal zoals takjes, blaadjes en ander groen. Het dier moet eigenlijk elke dag drinken, maar kan het in droge perioden lang zonder water uithouden.
De thomsongazelle wordt momenteel niet bedreigd, hoewel het aantal de laatste jaren niettemin is afgenomen door concurrentie met vee en een toename van het aantal roofdieren. Door hun geringe formaat zijn ze altijd relatief veilig voor menselijke jagers geweest, maar ze staan steeds vaker op het menu van leeuwen, hyena's, jachtluipaarden en zelfs jakhalzen, die de kalfjes aanvallen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer