WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De vechtarend

Orde : Falconiformes - familie : Accipitridae - geslacht : Polemaetus en soort : Polemaetus bellicosus. De vechtarend behoort tot de familie der Accipitridae van haviken en adelaars.
Met zijn bijzonder goede gezichtsvermogen, krachtige poten en scherpe snavel en klauwen is de vechtarend een even geducht als bedreven roofdier, dat dieren kan doden die groter zijn dan hemzelf. Deze imposante vogel, de grootste arend van Afrika, brengt een groot deel van zijn tijd zwevend door op hoge thermiekbellen en kan op kilometers afstand een prooi waarnemen, om er dan op af te schieten.
Overdag, zodra de lucht opwarmt, zweeft de vechtarend op grote hoogte op warme luchtstromen. Over het algemeen vliegt hij zo hoog dat hij vanaf de grond vrijwel onzichtbaar is. Vanuit deze uitkijkpost jaagt hij op zijn dagelijkse maaltijd. Vroeg in de ochtend en laat in de middag als hij niet in de lucht is, daalt hij neer op een boom, strijkt zijn veren glad en houdt een oogje in het zeil in zijn territorium. Vooral tijdens de paartijd verdedigen vechtarenden hun territorium fel en agressief, met name het gebied rond hun nest. Hoewel hij geen trekvogel is, kan deze arend tijdens de jacht enkele honderden kilometers afleggen.
Het menu van dit roofdier varieert van streek tot streek, maar zonder vers gedood vlees kan hij niet. Soms vormen gevederd wild en watervogels de belangrijkste prooi. Andere vechtarenden eten liever zoogdieren zoals hazen, klipdassen, mangoesten of zelfs kleine antilopen. Vechtarenden jagen van zo'n grote hoogte dat hun prooi hen niet kan zien als ze zich met een snelheid van ruim negentig kilometer per uur naar beneden storten. Om te kunnen landen remmen ze krachtig af door hun vleugels en staart te spreiden. Ze doden hun prooi zowel met hun poten en klauwen, als met welgerichte pikken naar de kop en nek. Voor ze hun prooi naar het nest brengen, onthoofden ze die eerst. Bij vogels verwijderen ze eerst de veren.
Vechtarenden zijn monogaam en vormen paren voor het leven. Het vrouwtje kiest de nestelplaats uit, veel boven in een boom, en bouwt ook grotendeels het nest. De stevige, ruime opbouw bestaat uit dikke takken met een binnenbekleding van groene bladeren. Daarna legt ze één ei en broedt het in zo'n vijftig dagen uit, waarbij het mannetje het soms van haar overneemt. Het ei komt vroeg in het droge seizoen uit, zodat de jonge vogel in het natte seizoen, als er genoeg voedsel is, veren krijgt. Zo'n drie maanden later verlaat de jonge vogel het nest.
Omdat de vechtarend bovenaan de voedselketen staat, wordt hij in onderzoeken gebruikt als indicator voor de stand van het milieu in zijn gebied. Deze Afrikaanse roofvogel is wijdverspreid, maar komt in zijn verspreidingsgebied in kleine concentraties voor. Hij wordt niet direct als bedreigd beschouwd, al wordt er in landbouwgebieden, waar hij op vee en gevogelte jaagt, wel jacht op hem gemaakt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer