WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De veldleeuwerik

Orde : Passeriformes - familie : Alaudidae - geslacht : Alauda en soort : Alauda arvensis. Ruim de helft van alle leeuweriken leeft in Afrika, de rest vooral in EuraziŽ, behalve de strandleeuwerik die in Amerika leeft.
De zang van een baltsende mannetjesleeuwerik is een waar genoegen tijdens een wandeling op het platteland. Op een warme, zonnige dag klinkt overal aanhoudend getjirp, al is deze vogel niet zo gemakkelijk waar te nemen omdat hij graag hoog boven de grond hangt. De veldleeuwerik kwam vroeger veel voor, maar is als gevolg van veranderde landbouwmethoden zeldzamer geworden.
Tijdens de broedperiode in de lente, als de paren terugkeren naar de nestelterritoria van het vorige jaar, zint het mannetje en toont hij opgewonden zijn verenkleed om omstanders te verjagen. Ook de mannetjes zonder partner dragen hun eigen gezang bij. Het mannetje maakt een vrouwtje dat zijn territorium betreedt het hof door op en neer te springen en te buigen. Na de paring maken ze een holte in de grond en brengt het vrouwtje een zachte bekleding in het nest aan. Ze legt tot vijf grijsgroen of vaalgeel gestippelde eitjes die ze elf dagen uitbroedt. De ouders voeren de jongen uitgebraakte insecten en plantenzaden en brengen in een goed jaar drie legsels voort.
Sinds 1980 is alleen al in Engeland het aantal veldleeuweriken met zestig procent afgenomen. Het kleine aantal dat in Noord-Amerika werd geÔntroduceerd kan al in 2020 uitgeroeid zijn. Dit komt mede door de veranderde landbouwmethoden.
In de lucht is de veldleeuwerik te herkennen aan zijn onregelmatige vleugelslag, ruime zweefvlucht en het blijven hangen. De zangvlucht van het mannetje oogt heel anders : hij stijgt spiraalsgewijs vanaf het nest op, blijft met fladderende vleugels hangen, produceert een reeks van rollers en getjilp en kan wel tot honderd meter stijgen. Daarna laat hij zich als een parachute naar beneden vallen en rept zich over de grond naar het goed verborgen nest om de locatie ervan niet prijs te geven. Hij nestelt vaak op open terrein, liefst in laaggelegen gebied met gras of omgeploegde akkers, maar houdt ook van de hei, zoutmoerassen, duinen en krijtheuvels.
In de zomer staan er allerlei soorten ongewervelde dieren op het menu van de veldleeuwerik : naast vliegen, insecten, motten, sprinkhanen en kevers ook spinnen, naaktslakken en huisjesslakken. Hij zoekt naar prooi op het gebladerte van gewassen of hapt zelfs vliegen uit de lucht. Omdat tegen het eind van de zomer het aantal ongewervelde dieren afneemt, gaat hij dan over op plantaardig materiaal. Hij verzamelt dagenlang graankorrels uit stoppelvelden. Ook mag hij graag een hapje nemen van het gebladerte van herfstgewassen als suikerbiet of wintertarwe. Buiten de akkers voedt hij zich met gras, waarbij hij tevens de zaden en bladeren eet van wilde planten of onkruid als brandnetels, boterbloemen en madeliefjes.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer