W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Veldzuring

Rumex Acetosa.

De veldzuring is een ��njarige onkruidplant die tot ongeveer zestig cm hoog kan worden. In het wild komt zij in zure, vochtige weilanden, langs akkers, beken en rivieren voor. De vermenigvuldiging geschiedt door zaad, maar eveneens door het scheuren van de wortels. De vruchten vormen driekantige dopvruchten zonder vleugels die door het kelkpluis worden verspreid. Een hele reeks met de veldzuring verwante soortgenoten wordt als spinazieplanten gekweekt. De bladeren van de veldzuring worden in mei en juni geplukt zolang ze nog zacht zijn. De zuringsoorten danken hun zure smaak aan het gehalte aan organische zuren, vooral aan het oxaalzuur of klaverzuur dat bij royaal gebruik, vooral voor personen met nier- of blaasstenen en voor reumapati�nten schadelijk is. In dit opzicht lijkt de veldzuring op de rabarber, die tot dezelfde familie behoort. Daarom moet het genot van de veldzuring beperkt blijven. Van de jonge bladeren wordt een zeer goed smakende salade bereid. Veldzuring is erg geschikt om aan verschillende andere groene salades een zurig accent te geven. Er zijn ook soepen waarin veldzuring goed smaakt. Veldzuring is een vast bestanddeel van de Frankfurter groene saus, kan voor vullingen worden gebruikt en om er kruidenthee van te maken. Ook bij het koken van zoetwater- en zeevissen wordt veldzuring gebruikt. Men kan van de, net als spinazie, heel even gestoofde en vervolgens fijngehakte bladeren een veldzuringpuree maken die voortreffelijk smaakt bij kalfs- en varkensvlees, vis en omeletten.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google