WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De vervetaap

Orde : Primaten - familie : Cercopithecidae - geslacht : Chlorocebus en soort Vervetaap. Er zijn drie geslachten in deze familie, die samen bekend staan als guenons.
De vervetaap is één van de meest sociale Afrikaanse primaten en zoekt veiligheid door te leven in familietroepen. Hij bevindt zich verbazingwekkend lang op de grond en begeeft zich zelden ver van de bomen omdat hij ervan afhankelijk is voor voedsel en voor zijn bescherming.
Nadat ze de nacht in de takken hebben doorgebracht, komen vervetapen 's ochtends naar beneden om eten te zoeken en keren voor de schemering terug om tot rust te komen. Ze kunnen goed rennen, klimmen en zwemmen. Vervetten zijn sociale dieren die in troepen van wel veertig tot vijftig apen leven, die bestaan uit mannetjes, vrouwtjes en hun jongen. De vervetten communiceren in een rijke taal van wel zestig gebaren en veertig geluiden, waaronder geschreeuw, geblaf en gespin. Ieder lid van de groep heeft zijn plaats in de rangorde en samen verdedigen ze hun territorium. Vrouwtjes blijven wanneer ze volwassen worden in de troep van hun moeder, terwijl mannetjes van troep kunnen veranderen.
De meeste geboortes vinden ieder jaar plaats binnen dezelfde twee tot drie maanden en vallen samen met het natte seizoen. Er is dan meer dan genoeg voedsel. Om een mannetje aan te moedigen met haar te paren, laat de vrouwtjesvervet haar achterste zien. Het vrouwtje brengt gewoonlijk één kleintje ter wereld. Andere vervetten tonen meer interesse in de pasgeborene en mogen hem vasthouden, verzorgen en knuffelen. Zijn moeder kijkt goed uit voor bavianen die het kleintje kunnen doden en opeten. Het jong wordt snel geaccepteerd en mag in de crèche komen. Wanneer hij drie maanden oud is, is hij gespeend en tegen de tijd dat hij zes maanden is, zoekt hij samen met volwassenen naar eten.
Eten neemt de meeste tijd in beslag van de uren waarop de vervetten wakker zijn. Ze eten vooral in de ochtend en namiddag en tussendoor rusten ze en verzorgen elkaar. Leden van de troep verspreiden zich over de grond en trekken langzaam verder. De vervet is een waren opportunist en eet bijna alles wat voorhanden is. Hij eet knollen, wortels, zaden, fruit, bloemen en paddestoelen, maar ook delen van de acaciaboom, van de bladeren en zaadpeulen tot de gom en de bast.
Deze zeer veelzijdige apen worden momenteel niet bedreigd. Hun vermogen om als groep samen te werken zorgt ervoor dat ze zo succesvol zijn. Vervetten kunnen zich handhaven in marginale leefgebieden zoals gecultiveerde terreinen, terwijl de meeste verwante soorten afhankelijk zijn van ongeschonden bossen, die steeds schaarser worden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer