WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De vetvogel

Orde : Caprimulgiformes - familie : Steatornithidae - geslacht : Steatornis en soort Steatornis caripensis. De vetvogel heeft weinig nauwe verwanten.
Deze unieke vogel brengt de meeste tijd ondergronds door levend in kolonies in de diepten van inktzwarte grotten. Wanneer indringers hun onderaardse huis binnenkomen, maken vetvogels een kakofonie van duivels geschreeuw en grommend geroep waar je haren van overeind gaan staan. Vandaar hun Venezolaanse naam Guacharo, wat 'iemand die schreeuwt of jammert' betekent en hun Trinidiaanse naam diablotin, of 'kleine duivel'.
De vetvogel is zeer vlug, maar kan erg langzaam vliegen, fladderen en acrobatisch draaien wanneer hij door de nauwe rotsopeningen vliegt. Om veilig te sturen wanneer hij ondergronds is, gebruikt deze vogel een proces dat echolocatie noemt. Dit houdt in dat hij geluidspulsen uitzendt en daarna de echo's gebruikt die terugkaatsen van voorwerpen om zo een idee te krijgen van zijn omgeving. Hij heeft ook een uitstekend nachtzicht wanneer hij 's nachts door de lucht vliegt. Met zijn uitzonderlijk reukvermogen kan hij makkelijk rijp fruit aan de bomen lokaliseren, vooral die van laurier en gomharsbomen, die sterk geuren.
Hoewel de vetvogel een lange geschiedenis kent waarbij zijn jongen door mensen werden geroofd, wordt hij nu bedreigd door menselijke activiteiten. Veel na de koloniale grotten van de vogel worden bij wet beschermd, maar de fruitbomen waarvan hij eet worden geveld omdat er ontbost wordt vanwege landbouw en menselijke nederzettingen. De totale populatie in Venezuela, waar de vetvogel het meest bestudeerd is, ligt zo tussen de 40.000 en de 50.000 vogels, met een iets kleiner aantal in Colombia.
Wanneer de nacht valt zijn in de grotten rusteloze vogels hoorbaar, die schreeuwen en kwetteren terwijl ze zich verzamelen om voedsel te zoeken. De kolonie vliegt uit de grot en verdeelt zich dan in kleinere groepen wanneer ze een voedselplaats naderen. Ze plukken fruit met hun gekromde snavels, en slikken het helemaal door. Het meeste fruit dat een vetvogel eet heeft maar één grote pit. Al het vruchtvlees wordt eraf gehaald in de gespierde maag van de vogel voordat het weer opgebraakt wordt.
Fruit is voedsel en nestmateriaal voor deze vogels. Ze bouwen nesten van opgebraakt fruit vermengd met uitwerpselen en modder dat bij elkaar wordt gehouden door speeksel. Heeft het vrouwtje haar eieren eenmaal gelegd, dan broedt het paar ze om beurt uit, en voeden hun jongen later met opgebraakt fruit. De jongen ontwikkelen zich langzaam in vergelijking met de meeste andere vogels. Ze blijven 88 tot 125 dagen in het nest. Dit komt waarschijnlijk doordat het fruit dat ze eten weinig eiwitten bevat. Met 70 dagen zijn ze half zo zwaar als hun ouders.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer