WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De visarend

Orde : Roofvogels - familie : Pandionidae - geslacht : Pandion en soort : Pandion haliaetus. De visarend is het enige lid van zijn familie, en wordt ook wel vishavik genoemd.
De visarend is in de lucht gemakkelijk te herkennen aan zijn lange, smalle vleugels en witte buik. Deze grote roofvogel leeft in veel delen van de wereld en is speciaal uitgerust voor de visjacht met zijn lange poten, grijpklauwen en waterdicht verenkleed. Hij kan vis ontdekken vanaf een hoogte van veertig meter en duikt er bovenop, met uitgestrekte klauwen om zijn zwemmende prooi te grijpen.
Deze vogel kan niet-trekkend of migrant zijn, afhankelijk van de wintertemperatuur van zijn nestgebied. Iedere trekkende vogel maakt de lange, gevaarlijke reis in zijn eentje en veel jongen overleven de toch niet. Volwassen dieren trekken jaar in jaar uit naar hetzelfde nest, waar de paringsactiviteiten plaatsvinden. De visarend heeft een snelle vlucht voor zweven. Hij cirkelt boven water, vliegt langzaam tijdens het vissen en laat zich meevoeren op opwaartse luchtstromen. Visarenden die lange afstanden moeten afleggen over zeeŽn zonder thermiek, gebruiken een lange, krachtige vleugelslag om het water te overbruggen. Ieder jaar krijgen ze nieuwe vliegveren.
Nadat de visarendpopulatie wereldwijd door menselijk toedoen was teruggelopen, lukt het nu goed om de soort in stand te houden. In Europa werden ze tot 1970 afgeschoten omdat ze op de vis in kweek- en broedvijvers jaagden. In de Verenigde Staten werden veel vogels tot 1970 het slachtoffer van insecticiden en pesticiden. Dankzij beschermingsprogramma's zoals het bouwen van nesten en het terugzetten van in gevangenschap geboren vogels, is het aantal visarenden in de Verenigde Staten en Schotland toegenomen, en kunnen de vogels oude nestplaatsen betrekken.
Visarenden paren voor het leven en keren ieder jaar afzonderlijk naar het nest terug, dat ze opnieuw broedklaar maken met takken, bladeren, touw, visnetten en botten.  Het nest zit hoog in een boom op een eiland of een klip. Alleenstaande vogels nemen een leeg nest in of paren met een gevestigde vogel die zijn partner verloren heeft. Als de kuikens uitkomen, dragen beide ouders voedsel aan. De jongen kunnen met vijftig dagen vliegen, maar worden nog ongeveer twee weken gevoerd voor ze op eigen benen gaan staan.
De poten van de visarend zijn gebouwd voor het vangen van levende vis, het hoofdbestanddeel van zijn dieet. Hij jaagt meestal in de vlucht en zoekt vissoorten die aan de oppervlakte zwemmen. Schoolvissen zoals haring en koolvis zijn een makkelijke prooi. Zodra hij een vis gevangen heeft, vliegt hij naar zijn etensplek, vaak een tak, om daar te gaan smullen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer