WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De viskat

Orde : Carnivoren - familie : Felidae - geslacht : Felis en soort : Viskat. De viskat is een lid van het Felis-geslacht dat 31 soorten kleine katten, lynxen en de poema of courgar omvat.
Al vissend met zijn haakachtige klauwen, is de viskat behoorlijk gelukkig in het water, ondanks het wijdverbreide geloof dat katten een hekel hebben aan nat worden. In feite is deze katachtige, met zijn dikke, isolerende vacht en krachtige poten, een sterke zwemmer die zich zelden ver begeeft van de rivieren en stromen van zijn Aziatische leefgebied.
Gewoonlijk komt de viskat voor in laagliggende moerasgebieden die kustachtige mangrovemoerassen, moerachtige bosjes of rietkragen hebben, maar hij leeft het liefst in gebieden die dichtbegroeid zijn, in de buurt van langzaam stromend water. Hij komt niet voor in de drogere gebieden tussen de moerassen. Er is weinig bekend over de gewoontes van dit dier, maar er wordt vermoed dat hij alleen leeft. Het is een sterke zwemmer die in de ondiepten kan waden en goed in diep water kan zwemmen. De vacht van de viskat is aangepast aan zijn leven in het water : de ruwe, korte vacht is zo dik dat het water er niet doorheen komt. Dit helpt de kat om zich warm en droog te houden. De buitenste, zichtbare laag van langere, beschermende haren geven hem zijn kenmerkende tekening.
Van deze ongrijpbare katten wordt gedacht dat ze in januari of februari paren, en het vrouwtje heeft een draagtijd van 63 dagen. Zij krijgt haar jongen in een hol, verstopt op een afgezonderde locatie zoals dichtbegroeide struiken, riet of een rotsspleet. Na ongeveer twee weken openen de jongen hun ogen. Ze leven uitsluitend op moedermelk totdat ze ongeveer acht weken oud zijn en zij ze hun eerste maaltje vlees of vis brengt. De jongen katten bereiden de grootte van een volwassene wanneer ze negen maanden oud zijn, maar ze blijven nog een paar weken daarna bij hun moeder.
De viskat is een sluwe jager en hij gebruikt een aantal methodes om te jagen op prooi. Hij wacht soms aan de waterkant, op een rots of zandbank, of op een overhangende tak. Als een vis eenmaal binnen zijn bereik komt, zwiept de kat hem uit het water met een poot, of pakt de prooi tussen zijn voorpoten. Dit sluwe dier kan ook in het water duiken om zijn prooi te grijpen. Hoewel vis het hoofdbestanddeel van zijn menu vormt, eet de viskat ook andere waterdieren zoals schaaldieren, weekdieren, kikkers en slangen. Aan land jaagt hij op kleine zoogdieren, zoals knaagdieren, ook insecten en kleine grondvogels.
Hoewel hij plaatselijk veel voorkomt rond de moerasgebieden in zijn leefgebied, wordt de viskat bedreigd door uitbreiding van stedelijk- en landbouwgebied. In sommige gebieden zijn waarschijnlijk niet meer dan tienduizend parende eenlingen over in het wild. De soort wordt nu wettelijk beschermd in het grootste deel van zijn leefgebied.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer