WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

De vismarter

Orde : Carnivora - familie : Mustelidae - geslacht : Martes en soort : Martes pennanti. Als lid van deze familie van wezels, dassen, stinkdieren en otters, heeft de vismarter hetzelfde geslacht als marters.
Diep verborgen in het hart van een volgroeid bos kronkelt de vismarter zich met zijn karakteristieke zigzagloopje tussen de bomen, op zoek naar prooi. Hij heeft weinig vleesetende rivalen voor zijn favoriete prooi, het stekelvarken, en hij heeft een slimme en effectieve manier ontwikkeld om de scherpe stekels te vermijden wanneer hij dit stekelige dier aanvalt.
Dit verlegen en solitaire dier is zowel overdag als 's nachts actief. Wanneer hij niet op jacht is, schuilt hij in een holle boom, een hol in de grond, of tussen houtafval, en verplaatst zich regelmatig van plek naar plek. In de winter trekt de vismarter zich terug in grondholen onder de sneeuw. Wanneer hij jongen grootbrengt, nestelt deze klimmer zich hoog in een boomhol, wel tot negen meter boven de grond. Hoewel de vismarter per dag maar zo'n anderhalve tot drie kilometer aflegt, overbrugt hij zo'n negentig kilometer tijdens de dagen dat hij op zoek is naar voedsel. Het leefgebied van een mannetje overlapt dat van verschillende vrouwtjes, maar nooit dat van een ander mannetje. Het dier markeert zijn territorium met zijn geur.
In de paartijd verlaat de mannetjesvismarter zijn territorium om zoveel mogelijk tochtige vrouwtjes te vinden om mee te paren. Hoewel de paring plaatsvindt tussen maart en mei, implanteren de bevruchte eitjes zichzelf nog niet in de baarmoeder gedurende elf maanden. Het vrouwtje werpt na een maand draagtijd, tussen februari en mei. Hoog boven de grond, in alle veiligheid, werpt ze een nest blinde, bijna naakte jongen, die elk niet meer dan veertig gram wegen. De eerste zeven weken van hun leven zijn ze totaal afhankelijk van haar, totdat ze hun oogjes opendoen. Ze worden gespeend en beginnen rond de negende week te lopen. Met vijf maanden zijn ze geheel onafhankelijk.
Wanneer hij eten zoekt, gaat de vismarter kriskras over de bosbodem en struikachtige ondergrond op zoek naar kleine zoogdieren, vogels en dode lichamen van grotere dieren zoals herten. Sneeuwhazen, eekhoorns en muizen zijn makkelijke doelwitten. Een stekelvarken benadert hij oog in oog om zijn stekels te vermijden, en bijt hem herhaaldelijk in het gezicht terwijl hij ook de kwetsbare onderbuik aanvalt. De vismarter eet ook zaden, fruit en bessen.
Aan het einde van de negentiende eeuw werd de vismarter intensief gevangen voor zijn vacht, waardoor hij verdween uit Oost-Canada en het grootste deel van de Verenigde Staten. Sindsdien is hij met succes heringevoerd. Op dit moment is de grootste bedreiging van het dier de vernietiging van zijn leefgebied. Ondanks een afname van zowel zijn leefgebied als zijn aantal, staat hij niet op de lijst van bedreigde dieren en wordt hij nog steeds gevangen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer