WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De visotter

De visotter is het enige amfibische lid van de familie der Mustelidae, waartoe ook de wezel, de bunzing en de hermelijn behoren. Orde : Carnivoren - geslacht : Lutra - soort : Lutra lutra.
Dit speelse zoogdier houdt van duiken, zonnebaden en glijden door de modder en de sneeuw. De visotter doet mensen geen kwaad, maar wordt vanwege de jacht en het verlies aan leefgebied bedreigd. Een ander gevaar vormen bestrijdingsmiddelen in de landbouw en andere chemicaliŽn. Deze hopen zich op in de vis die de otter eet.
Deze grappige dieren kunnen goed zwemmen en leven altijd in de buurt van water. Ze rusten in een hol van takken die ze op de rivieroever vinden. Het hol wordt gebouwd tussen wortels van bomen of onder stenen bij rivieren, meren en mondingen. Het water mag niet vervuild zijn en er moet een voldoende aanbod zijn aan vis. Sommige otters hebben vaste plekjes bij het water waar ze rusten en hun vacht verzorgen, naast speciale foerageerplaatsen die allemaal met paadjes zijn verbonden. Ze zijn territoriaal en markeren hun gebied met hun uitwerpselen.
De otter heeft een hoge stofwisseling en moet dan ook vaak eten. Hij jaagt heel wat uurtjes om zijn noodzakelijke ťťn kilogram aan voedsel per dag te bemachtigen. Meestal doet hij dit tijdens de nacht, waarbij mannetjes soms wel vijftien kilometer zwemmen om een geschikte prooi te vinden. Het dieet bestaat voornamelijk uit waterdieren, zoals vissen, kikkers en kreeften. Kleine watervogels, konijnen en andere knaagdieren staan ook op het menu. Palingen en zalmen zijn echter favoriet. De otter is een efficiŽnte en dodelijke jager. Met zijn goede ogen en gevoelige snorharen heeft hij zijn prooi onder water snel in de gaten. Hij beweegt zich voort met zijn krachtige staart en grijpt de vis met zijn bek om hem daarna met zijn scherpe tanden te verscheuren.
In mildere regio's, zoals Engeland, kan de visotter het hele jaar door paren en jongen ter wereld brengen. In koudere streken zoals Zweden en SiberiŽ, worden de jongen aan het begin van de zomer geboren. Otters zoeken elkaar alleen op om te paren en een paar kan urenlang en soms zelfs dagenlang spelen. Na het paren keert het mannetje terug naar zijn territorium. De kleintjes komen na twee maanden uit het hol te voorschijn en leren dan jagen en zwemmen. In het begin worden ze nog door het vrouwtje van voedsel voorzien. Ze worden na vier maanden niet meer gezoogd en blijven een jaar bij hun moeder.
Otters werden lange tijd bejaagd om hun pels, maar worden tegenwoordig vooral bedreigd door vervuiling en verwoesting van hun leefgebied. Hierdoor is de otterpopulatie dramatisch gedaald.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer