WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Vissige russula

Russula xerampelina
Deze paddestoel is te herkennen aan de bijzondere geur, die aan pekelharing doet denken en zich met name bij verdroging van het vlees ontwikkelt. De hoed is vijf tot tien cm breed, bolrond tot ingedeukt en stevig. Bij vochtig weer is het oppervlak plakkerig, bij droog weer wordt het dof, soms bijna fluwelig. Meestal is de hoed wijnrood of paarszwart; in het midden is hij altijd donkerder. De plaatjes zijn roomwit, boter- tot okergeel en ze kleuren bij aanraking bruin. De steel, vier tot zeven cm lang en anderhalve tot drie cm dik, is hard, berijpt, wittig tot rozerood. Bij kneuzing wordt hij bruin. Bij jonge exemplaren is het vlees hard, wittig in de hoed, roodpaars onder de hoedhuid en geel kleurend op een breukvlak; later wordt het nog donkerder : bruingeel. De smaak is zacht.
Deze russula groeit van juli tot oktober in dennen- en sparrenbosjes. U kunt haar in groepjes aantreffen, zowel in heuvelachtige gebieden als in het laaggebergte. Ze is eetbaar, vrij smakelijk en laat zich vers heel goed bereiden.
 

2006 - WORLDEXPLORER
Google