WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De walrus

De walrus of Odobenus rosmarus. Grootte : mannetje lichaamslengte van drie tot 3,7 meter met een gewicht tot 1500 kg. Wijfje wat korter en dertig tot veertig procent lichter in gewicht. Uiterlijk : walrussen zijn de tegenhangers van de zeeolifanten, en op deze na de grootste zeeroofdieren. Zij hebben een dikke bruine vrijwel naakte gerimpelde huid, zelfs bij pasgeboren jongen; een brede, stompe kop met kleine ogen en nauwelijks zichtbare oorschelpen. De gezwollen bovenlippen doen met hun tastharen denken aan speldenkussens.
Verspreidingsgebied : men onderscheidt twee of drie zeer veel op elkaar lijkende geografisch bepaalde ondersoorten : O.r.rosmarus de Atlantische walrus, O.r.divergens dePacifische walrus en O.r.laptevi of de Siberische walrus. Zwerflustige individuen zijn zuidelijk afgedwaald tot Groot-BrittanniŽ en Japan, en enkele malen ook aan de Nederlandse kust waargenomen, het laatst in 1982. Walrussen zijn met hun lompe reuzengestalte, rimpels, varkensoogjes en permanent droevige gelaatsuitdrukking de minst fraaie van de robben, hoewel zij net als de andere enige gratie krijgen zodra ze te water gaan. In hoge mate gezellig als ze zijn, verzamelen zij zich op stranden en drijvende ijsschotsen en zwemmen in grote kudden tijdens hun trekbewegingen als het zeeijs vooruitschuift of teruggaat. Zij voeden zich op de zeebodem, waarbij ze hun massieve, ivoren slagtanden (bij grote mannetjes soms meer dan een meter lang) gebruiken om in de modder te roeren op zoek naar mosselen, strandgapers en andere weekdieren. De gevoelige snorharen zijn waarschijnlijk van belang bij het opsporen van voedsel en hun kiezen voor het openbreken van schelpen. Walrussen eten ook vis, en zo nu en dan kleine en jonge zeehonden. Zij verzamelen zich in het voorjaar op het vaste ijs; de jongen worden in april en mei geboren en spoedig daarna vindt de paring plaats. De jongen zijn bij de geboorte ruim een meter lang en wegen dan meer dan veertig kilogram. Zij groeien langzaam en verviervoudigen hun geboortegewicht in hun eerste levensjaar. De dracht en de zoogtijd duren elk twaalf maanden, zodat de wijfjes waarschijnlijk om de drie of vier jaar een jong werpen. De ondersoorten lijken zeer veel op elkaar; de pacifische populaties hebben enigszins bredere koppen en grote slagtanden. De jacht op hun traan, ivoor en huiden gedurende twee of drie eeuwen heeft het bestand sterk achteruit doen gaan, en sommige plaatselijk voorkomende populaties (die van de Laptevzee bijvoorbeeld) zijn zo klein dat men zich over het voortbestaan ervan ernstig ongerust maakt. De walrus wordt thans echter op grote schaal beschermd en de totale wereldpopulatie bedraagt waarschijnlijk tussen de 100.000 en de 150.000 individuen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer