WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Wanderoe
Groep : op het land levende zoogdieren

De wanderoe is één van de twintig soorten makaak. Met de enorme bos haar om het gezicht en de pluim aan de staart valt wel te begrijpen waarom deze makaak ook wel leeuwaap wordt genoemd. Deze bedreigde aap wordt maar zelden waargenomen omdat hij 35 meter hoog in de bomen in het zuidwesten van India leeft.
Wanderoes zitten het liefst hoog in de bomen. Als ze naar de grond afdalen, bewegen ze zich omzichtig voort en zijn ze constant op hun hoede voor roofdieren. Ze leven in groepen van tien tot twintig dieren, die veelal uit één dominant mannetje, veel vrouwtjes met hun jongen en soms een paar andere mannetjes bestaan. Jonge vrouwtjesmakaken blijven hun hele leven in dezelfde groep als hun moeder, de jonge mannetjes gaan tijdens hun adolescentie weg en sluiten zich korte tijd aan bij kleine vrouwtjesgroepen of bij groepen die uitsluitend uit mannetjes bestaan. De groepen hebben vaak overlappende leefgebieden van honderd tot vijfhonderd hectare, maar beheersen meestal een kerngebied waar de andere zich zelden wagen. Overdag bewegen ze zich behendig tussen de bomen waarbij ze zich onder het bladerdak op hun gemak voelen. Tijdens de nacht kruipen ze bij elkaar om tussen de takken te slapen.
Er is geen special paartijd voor wanderoes. Als een vrouwtje bereid is te paren, zwelt het gebied onder haar staart op en maakt ze een speciaal paargeluid om een mannetje aan te trekken. Een parend stel wordt vaak door andere groepsleden lastig gevallen, dus trekt het zich tijdens de paring meestal terug. Na ongeveer zes maanden krijgt het vrouwtje een jong. Dit heeft een zachte, zwarte vacht die na twee maand wordt vervangen door een volwassen vacht.
Deze apen voeden zich met vele soorten fruit, bladeren, insecten en andere kleine dieren, zoals boomkikkers en hagedissen. Wanderoes voeden zich vooral in de bomen, omdat ze uit angst voor roofdieren niet graag open plekken in het regenwoud oversteken. Ze blijven eten tot het gaat schemeren, waarbij ze een route volgen met de belangrijkste vruchtbomen in hun territorium.
De wanderoe is de meest bedreigde makaak. Hij kwam vroeger veel voor in de regenwouden van India, maar nu zijn er in het wild nog amper tweeduizend over. Omdat ze zich niet aan de afname van hun gebied kunnen aanpassen, kunnen ze alleen in een bepaald leefgebied overleven, en dit leefgebied wordt aangetast door landbouw, dam- en wegenaanleg. Hoewel deze apen niet voor de huisdierenhandel, dierentuinen, voedsel, oosterse medicijnen of medisch onderzoek mogen gevangen worden, jagen er nog steeds stropers op hen voor hun vlees. Het gebied met de grootste populatie is gelukkig een reservaat, zodat deze zeldzame aap wellicht weet te overleven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer