WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Wasbeer
Groep : op het land levende zoogdieren

De wasbeerfamilie omvat zeven geslachten en negentien soorten. De wasbeer, met zijn vosachtige snuit en het zwarte masker over de ogen, is een geliefd en vertrouwd dier op zowel het platteland als in de steden van Noord- en Midden-Amerika. Dit vindingrijke, in bomen levende dier, is buitengewoon handig en gebruikt zijn mensachtige handen om naar voedsel te zoeken en het vast te houden tijdens het eten.
Wasberen passen zich makkelijk aan en overleven in allerlei leefgebieden en klimaten. Het zijn overwegend nachtdieren, die vooral tussen schemering en middernacht actief zijn, als ze uit hun holen tevoorschijn komen en fourageren langs beken en meren. Het zijn uitstekende klimmers en hun nest zit meestal in een holle boom, met een ingang minstens drie meter boven de grond. Maar ze hebben zich aangepast aan de aanwezigheid van de mens en maken nu hun nest ook op landbouwgebied en in randstedelijke gebieden. Ze houden geen winterslaap, maar in noordelijke streken kruipen groepen van soms wel 23 wasberen bij elkaar in één gezamelijk hol.
Wasberen kunnen zo goed overleven, omdat ze een gevarieerd menu hebben en eten wat voorhanden is. Hun lievelingseten is zoetwatervis, rivierkreeft, kleine knaagdieren, fruit en groenten, insecten en wormen. In de koudere maanden bevat hun voedsel veel proteïne en bestaat vooral uit kleine dieren. In de zomer eten ze veel fruit, bessen, noten en zaden. In steden doorzoeken ze vuilnisbakken, op zoek naar etensrestjes. Ze fourageren ook in graanvelden en zijn dol op verse suikermaïs. Er werd vroeger aangenomen dat wasberen hun voedsel in water wassen voor ze het eten. Maar dit idee komt waarschijnlijk door waarnemingen van wasberen die in hun normale leefgebied voedsel zoeken en het merendeel van hun eten uit het water halen.
Tijdens de paartijd gaat een mannetje op pad, op zoek naar vrouwtjes. Als hij een ander mannetje tegenkomt, vechten ze met veel kabaal. Het mannetje paart met meerdere vrouwtjes, maar vrouwtjes paren slechts met één mannetje. In februari of maart werpt het vrouwtje een nest jongen en ze zoogt ze ongeveer vier maanden. Ze houden de jongen ongeveer twee maanden in het hol in de boom. Zodra de jongen mobieler worden, brengt ze ze uit veiligheidsoverwegingen naar een hol op de grond.
Hoewel ze overal bejaagd en gevangen worden om hun vacht, doen de wasberen het goed. Ze hebben hun leefgebied sinds de negentiende eeuw uitgebreid door zich aan de mens aan te passen. Toch zijn sommige soorten bedreigd en is één soort uitgestorven. Wasberen worden ook wel als huisdier gehouden, maar dit is niet aan te bevelen, daar ze ziektes zoals hondsdolheid kunnen overdragen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer