WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De weddellzeehond

Orde : Pinnepedia - familie : Phocidae - geslacht : Leptonychotes en soort : Weddellzeehond. De weddellzeehond is één van de negentien soorten van deze familie, leden die bekend staan als echte of oorloze zeehonden, omdat ze geen uitwendige oorschelpen hebben.
Geen enkel ander zoogdier komt zo ver zuidelijk voor als de weddellzeehond. Hij bewoont de bitterkoude omgeving van Antarctica en brengt het grootste deel van zijn leven door onder ijslagen. Hij komt naar de oppervlakte bij luchtgaten. Deze zeehond kan dieper en lager duiken dan sommige walvissen en hij zoekt tot 750 meter onder het wateroppervlak naar eten. Grote longen en een speklaag zorgen ervoor dat hij meer dan een uur per keer onder kan duiken in ijskoud water.
De weddellzeehond leeft een groot deel van het jaar alleen. Contact tussen de zeehonden beperkt zich tot agressieve concurrentie om luchtgaten in het ijs die met tegenzin gedeeld worden en korte ontmoetingen met de andere sekse tijdens de paartijd. Een mannetje brengt bijna zijn hele leven onder water door, maar regelmatig hijst hij zichzelf ook het ijs op om te rusten, te slapen of te zonnebaden. Dominante mannetjes vestigen tijdens de paartijd een territorium onder het ijs en verdedigen dat met veel energie tegen indringers. Een zeer dikke speklaag helpt de weddellzeehond om zijn lichaam warm te houden en doet ook dienst als noodenergiebron tijdens de perioden waarin hij vast.
In december paart het mannetje met ieder vrouwtje dat zijn territorium nadert. Na het paren wordt er in oktober één enkele pup geboren. Kleine groepen moeders en pups komen samen op het ijs en iedere volwassene bewaakt zijn plekje agressief met gebijt en geblaf. De jongen zijn snelle leerlingen en een vrouwtje kan haar jong zwemles geven wanneer hij nog maar acht dagen oud is. Wanneer hij acht weken oud is, keert de moeder terug naar het water om te paren, en laat ze haar pup alleen om voor zichzelf te zorgen.
Om zowel bij water als lucht te komen, moet de weddellzeehond gaten maken in het ijs. Hij zoekt een dun ijsgebied vol met natuurlijke barsten en doorsnijdt het dan met zijn scherpe snijtanden. Om de opening groter te maken, bewerkt de zeehond daarna het ijs met zijn lange hoektanden. Als het gat eenmaal klaar is, wordt het onderhouden en een jaar of zelfs langer verder weggewreten.
Omdat het een hoop energie vergt om warm te blijven en een speklaag te onderhouden, moet deze weddellzeehond grote hoeveelheden voedsel eten. Hij zoekt iedere dag wel negen uur naar prooi diep onder water, met duiktochten van zo'n vijftien minuten. Hoewel witvis (vooral antarctische kabeljauw) het grootste deel van zijn menu uitmaakt, eet hij ook inktvis en kleine schaaldieren zoals krill. Hij valt ook grote prooien aan.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer