WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Westelijke laaglandgorilla
Groep : op het land levende zoogdieren

De westelijke laaglandgorilla is lid van de familie van de apen, evenals de orang-oetans en chimpansees. Als grootste levende primaat is de gorilla vriendelijk van aard. In stabiele familiegroepen in het regenwoud van Centraal-Afrika, brengt de westelijke laaglandgorilla zijn tijd etend, rustend en spelend door. Hij gebruikt een scala aan gebaren, mimiek en geluiden om te communiceren. Wordt hij uitgedaagd, dan trommelt het dominante mannetje uitgebreid op zijn borst.
Het dagelijkse leven van een groep westelijke laaglandgorilla's wordt gedicteerd door de zilverrug - het voswassen, dominante mannetje. Hij bepaalt wanneer en waar zijn groep eet, slaapt en speelt. Terwijl de volwassenen midden op de dag luieren, spelen de jongen spelletjes, net als kinderen, zoals elkaar na-apen. Iedere dag bouwen gorilla's een nieuw, slordig verhoogd nest in bomen of op de grond. Ze gebruiken ongeveer twintig stembuigingen, waaronder brullen of grommen wanneer ze boos zijn en blaffen of brommen wanneer ze samenwerken. Ze kunnen zo luid tetteren dat het geroep n kilometer verder hoorbaar is.
Groepen bestaan uit een zilverrug, een zwartrug (onvolwassen mannetje), drie volwassen vrouwtjes en tot drie jongen. De zilverrug heeft een duurzame band met ieder vrouwtje in zijn groep en mag als enige paren. Negen maanden na de paring werpt een volwassen vrouwtje een hulpeloos jong dat ongeveer twee kilogram weegt. Het drinkt wel vier jaar bij zijn moeder. Binnen het eerste levensjaar sterft ongeveer veertig procent van de jonge gorilla's, en vrouwtjes brengen maar twee tot drie jongen ter wereld die volwassen worden. Jonge vrouwtjes verlaten de groep nadat ze volwassen zijn geworden, met ongeveer tien jaar, en voegen zich bij een andere groep of beginnen een nieuwe met een solitair jong zilverrugmannetje. Jonge mannetjes kunnen in de groep blijven of ervoor kiezen weg te gaan en alleen te leven of zich bij andere groepen te voegen.
Overdag brengen deze grotendeels vegetarische apen vele uren door met het eten van fruit, bladeren, sappige stengels en zaden, en zullen soms kleine dieren eten zoals termieten. Volwassen mannetjes kunnen per dag zo'n 22 kg vegetatie eten. Hun eerste maal is net na zonsopgang, en duurt ongeveer vier uur. Dit uitvoerige feestmaal wordt gevolgd door een sista midden op de dag. De gorilla's trekken ongeveer n kilometer per dag op zoek naar voedsel.
Alle gorillasoorten staan als bedreigd vermeld. En ervan, de berggorilla, wordt ernstig bedreigd. Deze classificatie biedt ze enige bescherming tegen hun enige vijand, de mens. De belangrijkste bedreigingen zijn de vernietiging van hun leefgebied in het regenwoud en de illegale jacht om hun vlees en als trofee.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer