WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Wilde kat
Groep : op het land levende zoogdieren

Naast de wilde kat zijn er twee andere ondersoorten van de Felis silvestris : de iets kleinere Afrikaanse wilde kat en de Aziatische wilde kat. En van de geheimzinnigste dieren van de natuur, de ongrijpbare wilde kat, geeft er de voorkeur aan te leven in dichte begroeiing waar hij uit het zicht kan blijven. Hij is ongeveer een derde groter dan een huiskat en lijkt qua uiterlijk op een gestreepte huiskat, maar hiermee eindigt de gelijkenis met zijn gedomesticeerde familielid. Ondanks het feit dat hij de reputatie heeft agressief te zijn, zal de wilde kat over het algemeen alleen wreed zijn wanneer hij bedreigt wordt.
De wilde kat heeft een uitgebreide territoriumkennis en gebruikt tijdens de jacht goed gedefinieerde sporen. De kat kruipt stilletjes binnen op het terrein van konijnen en knaagdieren die de meerderheid van zijn voedsel vormen, en slaat dan toe. Als zulke tactieken onvoldoende zijn om zijn prooi te doden, doen de scherpe tanden van de kat dat wel met een snelle beet in de nek. Ook kauwt dit roofdier insecten en vangt reptielen en vogels. Als sterke klimmer met een hoog ontwikkeld gevoel voor balans, verstopt de wilde kat zich tussen takken en wacht totdat vogels terugkeren naar de bomen, en slaat dan plotseling toe. Ook heeft hij het gemunt op op de grond nestelende vogels. Wanneer hij jaagt, is zijn zicht het grootste pluspunt. Zijn nachtzicht is uitstekend en hij neemt de geringste beweging waar in het struikgewas.
De paartijd is de rumoerigste tijd voor de kat. Verschillende krollende, sissende mannetjes kunnen zich verzamelen rond een tochtig vrouwtje en voor het paren vinden er vaak stevige gevechten plaats. De meeste worpen vinden plaats van maart tot mei. Gewoonlijk worden er in een hol twee tot drie kittens geboren. Ze voeden zich ongeveer een maand alleen met moedermelk. Wanneer ze ongeveer drie maanden zijn, vergezellen ze hun moeder tijdens de jacht en na vijf maanden zijn ze klaar om onder haar vleugels weg te gaan.
Overdag blijft de wilde kat gewoonlijk verstopt in een holte in een boom, rotsspleet of doornstruik, en verschijnt niet tot de schemering. Hij is zeer territoriaal, en heeft een gemiddeld leefgebied van ongeveer twee vierkante kilometer, maar hij overschrijdt de grenzen wanneer hij een tochtig vrouwtje ruikt of bij voedselschaarste. Hij geeft de voorkeur aan bosland met voldoende beschutting, maar vanwege het verlies aan bosrijke gebieden vertoeven sommige populaties in open leefgebied.
Het lot van de wilde kat verschilt per leefgebied. Ontbossing heeft zijn leefgebied in oostelijk Europa versnipperd en als gevolg daarvan is zijn aantal daar afgenomen. In andere gebieden heeft herbossing de kat geholpen. Hoewel het aantal katten in de meeste gebieden afneemt, zijn experts verdeeld over het waarom.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer