WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

William James

James, William (New York 11 jan. 1842 - Chocorua, N.H., 26 aug. 1910), Amerikaans filosoof en psycholoog, broer van Henry James, behaalde in 1869 het artsdiploma (M.D.) aan de Harvard universiteit, waar hij vervolgens van 1872 tot 1907 doceerde, aanvankelijk fysiologie, later psychologie en ten slotte (vanaf 1879) filosofie.
James is vooral bekend als de grondlegger en verspreider van het pragmatisme, waarin hij zich baseert op gedachten van Benjamin Peirce.
Door grote nadruk op de ervaring te leggen (het 'radicale empirisme') komt James tot het aanvaarden van verschillende realiteiten, afhankelijk van de ervaringen van verschillende mensen. Omdat het menselijke in zijn relativiteit zo centraal wordt gesteld, wordt het pragmatisme ook wel aangeduid als 'humanisme', behalve door James zelf vooral door F.C.S. Schiller.
Van hieruit is het godsdienstpsychologisch onderzoek van James te begrijpen, waarmee hij baanbrekend werk verrichtte. Hij onderzocht daarbij niet het object van de religie, maar het religieuze beleven als zodanig. In dit beleven onderscheidde hij twee typen van mensen: de harmonisch ingestelde naturen ( 'once-born', 'healthy-minded') en degenen die een breuk kennen in hun ontwikkeling in de vorm van een bekering ( 'twice-born', 'sick souls').
Zowel op het gebied van de godsdienstpsychologie als op dat van de gehele psychologie had James grote aandacht voor het experiment, overigens gecombineerd met een gerichtheid op de filosofische implicaties van de psychologie. Zijn psychologisch werk is daardoor nog steeds van grote betekenis.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer