WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

Het winterkoninkje

Orde : Passeriformes - familie : Troglodytidae - geslacht : Troglodytes en soort : Troglodytes troglodytes. Het winterkoninkje is één van de 83 winterkoningsoorten.
Het winterkoninkje mag dan één van de kleinste vogels ter wereld zijn, schuw is hij absoluut niet. Hij heeft zich soepel aangepast aan het leven dicht bij de mens en bouwt zijn nest in tuinen, parken en zelfs in kleding. Zijn lichtbruine verenkleed zorgt voor een prima camouflage in de schaduwrijke vegetatie. Doet deze lawaaierige vogel echter zijn bek open, dan is hij direct te herkennen aan zijn krachtige, fraaie zang die vaak luider is dan die van veel grotere vogels.
Hoewel het winterkoninkje op vier continenten voorkomt, valt het in zijn natuurlijke omgeving maar moeilijk waar te nemen. Met zijn kleine omvang en lichte kleur is hij bijna onzichtbaar. Zijn voorkeur gaat uit naar bosrijk gebied met een dichte ondergroei of naar dicht struikgewas in de buurt van een meertje, beek of sloot. Tijdens de winter rusten winterkoninkjes gezamelijk uit, meestal in groepen van tien. Bij felle kou zitten er soms wel honderd exemplaren bij elkaar, waarbij ze in lagen op elkaars rug zitten om elkaar warm te houden.
Omdat het winterkoninkje op zoveel plaatsen op aarde voorkomt, wordt het in allerlei soorten leefgebieden aangetroffen. In Groot-Brittannië leeft het in bosrijk gebied, op heidevelden met struikgewas en in tuinen aan de rand van de stad. In Noord-Amerika leeft het in naaldwouden, waar het zich in de dichte ondergroei prima beschut weet. Dit vermogen om zich aan verschillende leefomgevingen aan te passen heeft tot veertig ondersoorten geleid die alle talrijk vertegenwoordigd zijn, zodat het winterkoninkje geen gevaar loopt.
In de lente bakent het mannetjeswinterkoninkje zijn nestterritorium af en verdedigt dit agressief tegen indringers. Het mannetje bouwt niet één nest, maar een aantal. Het zijn losse bouwsels, gemaakt van mos, takjes en bladeren. Als hij zeven van deze nesten heeft gemaakt, laat hij die aan vrouwtjeswinterkoninkjes zien, die er eentje in de meest beschutte omgeving uitkiezen. Soms delen twee vrouwtjes samen een nest met maximaal zeventien jongen. Voordat het vrouwtje haar eitjes legt, bekleedt ze het nest met vochtige veren en haar.
Het winterkoninkje brengt de meeste tijd op de grond door. Op zoek naar eten schiet hij van plek naar plek. Op zoek naar insecten steekt hij zijn gekromde snavel in afgevallen takken, rotsspleten en dichte plantengroei en hij eet ook insectenlarven en zaden. Soms stopt hij zijn kop zelfs in een beekje of sloot en waadt door ondiep water om ongewervelde dieren en waterinsecten te vangen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer