WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De witgestreepte dolfijn

Orde : Cetacea - familie : Delphinidae - geslacht : Lagenorhynchus en soort : L. obliquidens. De witgestreepte dolfijn behoort tot het geslacht Lagenorhynchus of gestreepte dolfijnen, waarvan de leden alle acrobatisch zijn.
De witgestreepte dolfijn surft op de hoogste golven. Deze adembenemende acrobaat maakt bijna verticale sprongen uit het water. Hij draait daarbij soms om zijn as of maakt salto's in de lucht; vervolgens landt hij op zijn zij of buik. Hij is een echt gezelligheidsdier en trekt af en toe zelfs op met andere zeezoogdieren.
Bij zonsopgang en zonsondergang jagen witgestreepte dolfijnen in groepsverband naar prooi. Ze maken daarbij gebruik van een proces dat echolokatie wordt genoemd : ze zenden een pulserend geluid uit en gebruiken de terugkaatsende echo's om hun prooi te lokaliseren. Als ze een school vis ontdekken, werken ze samen om die bijeen te drijven. Tijdens een jacht schieten de dolfijnen soms loodrecht uit het water en vallen met een luide plons terug, een proces dat door het wateroppervlak breken wordt genoemd. Misschien is het een manier om in contact te blijven met andere leden van de jaaggroep, misschien is het ook een methode om prooi in de gewenste richting te sturen. Als ze tot de aanval overgaan, drijven ze de vis nog dichter opeen en naar het oppervlak, zodat de uitgeputte vissen niet kunnen ontsnappen.
Witgestreepte dolfijnen vormen gewoonlijk groepen van zo'n vijftig dieren, hoewel ze ver uit de kust soms groepen van wel tweeduizend dieren kunnen vormen. In groepsverband leven is veiliger en biedt de mogelijkheid om samen te werken bij de jacht en samen de jongen groot te brengen. Grote groepen splitsen zich soms op in kleinere groepjes tijdens het eten of het paaien, maar komen daarna weer bijeen om samen te rusten of samen verder te trekken. Deze sociale dieren trekken af en toe samen op met andere walvisachtigen en dolfijnen, zoals de noordkaper, de gewone kortsnuitige dolfijn, de Dall-bruinvis en de Indische griend.
Ongeveer een jaar na de paring werpt het vrouwtje één jong. Ze duwt haar pasgeborene liefdevol maar snel naar het wateroppervlak, waar hij voor de eerste keer kan ademhalen. Daarna wijst ze hem zijn zwempositie, iets onder haar rugvin. Het jong zwemt zij aan zij met de moeder en als hij honger heeft, spuit ze melk uit één van haar tepels rechtstreeks in zijn bek.
Recente schattingen van de populatie van witgestreepte dolfijnen in het centrale gedeelte van de noordelijke Grote Oceaan komen uit op een aantal van tussen de 500.000 en de 930.000 dolfijnen. Hoewel ze niet in hun voortbestaan worden bedreigd, hebben deze dieren wel degelijk te lijden onder activiteiten van de mens. De Japanners hebben lang op hen gejaagd voor voedsel. De harpoenvisserij langs de kust van de Oost-Chinese en de Japanse Zee kost jaarlijks aan twee- tot drieduizend dolfijnen het leven.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer