WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Het witoorpenseelaapje

Orde : Primaten - familie : Callitrichidae - geslacht : Callithrix en soort : Callithrix jacchus. Het witoorpenseelaapje is één van de zeventien soorten die behoren tot dit geslacht.
Het witoorpenseelaapje sprint met snelle, schokkerige bewegingen door de bomen, houdt plots stil en gutst een gat in de schors om sap en gomhars te drinken. Dit is één van de vele kleine aapsoorten die de Atlantische kustwouden van Noordoost-Brazilië rijk zijn. Hoewel zijn leefgebied krimpt en veel van zijn verwanten met uitsterven worden bedreigd, is de populatie van deze primaat stabiel gebleven.
Deze actieve en lenige kleine primaten hollen op alle vier hun poten door het woud, waarbij ze van boom tot boom springen. Ze gebruiken hun zintuigen om gevaar te bespeuren en voedselbronnen op te sporen. Zijdeaapjes communiceren zowel via een reeks hoge kreten en gilletjes als via een groot aantal gezichtsuitdrukkingen. Overdag zoeken ze voedsel, waarbij ze uitrusten als het te heet wordt. 's Nachts zoeken ze beschutting in een boomholte om te slapen. Dit aapje leeft in verspreide familiegroepen van vier tot vijftien volwassen mannetjes en vrouwtjes met jongen, aangevoerd door een dominant paar.
In witoorpenseelaapjesgroepen krijgt meestal alleen het dominante vrouwtje jongen. Ondergeschikte vrouwtjes ovuleren niet, wat betekent dat ze niet zwanger kunnen worden. Geboortes komen twee keer per jaar voor, van oktober tot november en van maart tot april, na een draagtijd van ongeveer vijf maanden. Het vrouwtje werpt meestal een tweeling. Andere leden van de groep, inclusief oudere broers en zussen en volwassen mannetjes, delen in de verzorging. Ze helpen bij de geboorte, dragen om beurt de jongen, brengen ze naar de moeder als het tijd is voor de voedingen nemen ze weer terug als het voeden klaar is. Vanaf ongeveer twee maanden brengen de jonge aapjes hun tijd door met spelen, worstelen en achter elkaar aan zitten.
Hoewel dit aapje ook fruit, vogeleieren, sprinkhanen en spinnen eet, brengt hij wel zeventig procent van zijn tijd door met het verorberen van zijn favoriete voedsel : boomsappen zoals gomhars, sap en hars. Hij wordt hierbij geholpen door speciaal aangepaste onderste snijtanden, waarmee hij gaten in boomschors kan gutsen zodat de sappen gaan stromen. Op deze snijtanden zit een laagje speciaal glazuur, waardoor ze een sikkelachtige vorm hebben. Door zijn bovenste snijtanden in de schors te verankeren, kan het aapje met zijn ondertanden omhoog snijden, waarbij hij een ovaal gat blootlegt. Vervolgens wacht hij gewoon tot de boomsappen gaan vloeien en likt ze lekker op.
Anders dan een aantal van zijn naaste verwanten wordt het witoorpenseelaapje niet als bedreigd beschouwd. Deze soort is wijdverspreid en komt veel voor door zijn opmerkelijk aanpassingsvermogen aan uiteenlopende leefgebieden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer