WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De witsnuitdolfijn

De witsnuitdolfijn of Lagenorhynchus albirostris. Grootte : lichaamslengte twee en een halve tot drie meter en gewicht tot 270 kg. Uiterlijk : een grote, stevig gebouwde dolfijn, donkergrijs tot zwart op de rug met een lichte geelachtiggrijze vlek achter de grote rugvin en een grijze streep langs beide zijden. Witte snuit, bovenlip en kin, overgaand in een lichtgrijze borst en buik. Ongeveer 25 puntige tandjes in elke kaakhelft.
Verspreidingsgebied : koele kustwateren en wateren vlak onder de kust en in het noorden van de Atlantische Oceaan, van Nieuw-Engeland tot Ijsland en westelijk Europa, in de zomer tot in de koude wateren bij Groenland.
Sinds 1851 zijn van deze soort ongeveer veertig strandingen op de Nederlandse kust bekend geworden, de laatste in 1982. Van de Belgische kust met zekerheid slechts één enkele stranding bekend.
Het is een soort die de beroepsvissers van de Noordatlantische Oceaan goed kennen - de vrij hoge, achterwaarts gebogen rugvin en de witte snuit zijn onmiskenbaar. Gewoonlijk worden ze gezien in kleine groepen van vijf tot tien, soms in scholen van wel duizend tot 1500 individuen en ook samen met andere soorten. Witsnuitdolfijnen voeden zich met aan de oppervlakte levende vis, inktvis, schaaldieren en andere ongewervelde dieren uit ondiep water.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer