WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De witte dolfijn

Orde : Cetacea - familie : Monodontidae - geslacht : Delphinapterus en soort : D. leucas. Met zijn kleine lijf en afgeronde snuit lijkt de beloega of witte dolfijn op veel dolfijnen en tandwalvissen uit de familie der Delphinidae, waaronder soorten zoals de gewone dolfijn.
Met zijn stevige, witte lijf, platte, dolfijnachtige snuit en het ontbreken van een rugvin, maakt de witte dolfijn zijn wetenschappelijke naam (letterlijk : dolfijn zonder vleugels) meer dan waar. Hij is beroemd om zijn lage, melodieuze trillers en een heel scala aan gefluit, gegil, geknor, geklik en getjirp. Vandaar de bijnaam van deze kleine, witte walvis van de noordelijke oceanen : kanarie van de zee.
De beloega is zeer sociaal en brengt zijn leven zwemmend door in kleine groepen van vijf tot twintig leden. 's Zomers vormen de vrouwtjes en hun kroost grote kinderbewaarplaatsgroepen. De mannetjes verblijven dan in aparte, maar onderling verbonden groepen die uit acht tot zestien volwassenen bestaan. Tijdens de migratie of in gebieden met veel voedsel kunnen zich grotere groepen vormen van zelfs wel 10.000 exemplaren. Bijna alle beloega's ondernemen seizoenmigraties van vaak honderden kilometers. In de herfst, als zich in de Noordlijke Ijszee pakijs vormt, trekken ze verder naar het zuiden. Meestal overwinteren ze in open water in de buurt van de rand van los pakijs dat veel ademgaten heeft. Ze brengen de zomermaanden door in paren en voeden zich dan in ondiepe kustwateren.
De witte dolfijn paart in de lente, al kan het tijdstip per gebied verschillen. Na een lange draagtijd van 14-14,5 maanden krijgt het vrouwtje veelal tussen april en september één jong. Elke moeder baart één roze kalf dat hooguit 1,6 meter lang is en ongeveer tachtig kilo weegt. De volgende maanden voedt het kalf zich met de volle, vetrijke melk van de moeder, waardoor het snel een dikke laag blubber opbouwt. Hoewel het kalf al voordat het volledig gespeend is vast voedsel eet, wordt het gezoogd tot het bijna twee jaar oud is.
's Zomers zijn witte dolfijnen sociale, speelse dieren die men vaak met hun vinnen en staart in ondiep water kan zien spartelen. Net als dolfijnen spelen ze met voorwerpen zoals voedsel, wrakhout en zelfs luchtbellen. Deze sociale zeezoogdieren communiceren vrijwel voortdurend via een grote reeks geluiden. Als ze via hun spuitgaten lucht uitstoten, is het geluid daarvan tot op honderden meters te horen. Deze trage bewegers gebruiken hun soepele staart soms ook om achteruit te zwemmen.
De witte dolfijn maakt gebruik van geluid om voedsel te zoeken. Uit de echo's die terugkaatsen van voorwerpen zoals ijs en prooi vormt hij zich vervolgens een geluidsbeeld van zijn omgeving. Deze walvis kent een gevarieerd menu en eet ruim honderd soorten prooi, waaronder vissen zoals zalm en kabeljauw, schaaldieren en op de bodem levende ongewervelde dieren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer