WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Witte neushoorn
Groep : op het land levende zoogdieren

Als tweede in grootte na de olifant, grazen witte neushoorns enorme hoeveelheden gras om op gewicht te blijven. De naam wit slaat niet op hun kleur, maar komt van het Afrikaanse woord weit, wat 'breed' betekent, als beschrijving voor de bek van het dier. In sommige culturen werden de twee hoorns van de neushoorn lang geprezen vanwege hun zogenaamde medicinale eigenschappen, en op sommige plaatsen hebben jagers dit opmerkelijke dier bijna uitgeroeid.
Hoewel de dominante stier (mannetje) solitair is, houdt hij een oogje op de koeien in de groep, zodat hij kan zien wanneer ze paringsbereid zijn. Het speelse paringsritueel met een koe duurt ongeveer twee weken. Na het paren gaat het mannetje zijn eigen weg en voegt het vrouwtje zich weer bij de groep. Na ongeveer zestien maanden trekt het vrouwtje zich terug en werpt een kalf van ongeveer zestig kilogram. Binnen twee maanden begint het kalf te grazen, hij is gespeend tussen anderhalf en twee jaar. Wanneer zijn moeder weer gepaard heeft, jaagt ze haar jong weg.
Witte neushoorns leven in kleine groepen, geleid door een dominante stier. Hoewel hij normaal solitair is, tolereert hij ondergeschikte mannetjes, vrouwtjes en jongen in zijn territorium van ongeveer twee vierkante kilometer, maar wel van een afstand. Iedere binnendringende stier wordt aangevallen en weggejaagd, gewoonlijk zonder serieus gevecht. Neushoorns leven gewoonlijk in een vrij beperkt gebied, waarin zich verschillende overlappende territoria bevinden waar ze hun tijd grazend en rustend doorbrengen. Net als olifanten zijn neushoorns vooral dol op het rollen in modderpoelen, om koel te blijven.
Het zijn grazers en voelen zich aangetrokken tot voedselrijke grasvlaktes en verspreid staande bomen om te schuilen. Hoewel ze verschillende dagen zonder water kunnen, geven ze de voorkeur aan water in de buurt. Als ze de kans krijgen, drinken neushoorns wel tachtig liter water op één dag. Ze zijn uitstekend uitgerust om te grazen. Door hun korte en dikke poten raakt hun lange kop bijna de grond. Ze hebben geen voortanden, maar sterke zaagvormige wangtanden, die ideale grassnijders zijn.
Er zijn twee bijna identieke ondersoorten van de witte neushoorn : de noordelijke en de zuidelijke. Aan het begin van de twintigste eeuw was de zuidelijke witte neushoorn bijna uitgeroeid door de jacht. Pogingen tot behoud hebben echter goed gewerkt in Zuid-Afrika en vandaag telt deze soort meer dan tienduizend dieren. De noordelijke witte neushoorn had minder geluk. Vandaag zijn er nog maar dertig over in het wild, allemaal beschermd in het nationaal park Garamba in Zaïre.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer