WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Woestijnegel

Orde : Insectivora - familie : Erinaceidae - geslacht : Paraechinus en soort : Woestijnegel. De woestijnegel is één van de twintig soorten egels van de Erinaceidae-familie en behoort tot dezelfde onderfamilie als de Europese egel.
De woestijnegel wordt beschermd door zijn pantser van stekels tegen roofdieren zoals roofvogels en vissen. Hij rolt zich op tot een compacte, stekelige bal als hij wordt bedreigd. Dit zoogdier heeft geen makkelijk bestaan. Hij leeft ver van de mens in de meest droge gebieden van Afrika en delen van het Midden-Oosten. De woestijnegel blijft uit de verzengende hitte overdag en waagt zich alleen buiten de schaduw als de temperatuur begint te dalen.
De woestijnegel is een nachtdier dat woestijnen en droge steppen bewoont. Hij waggelt over de zanderige grond, snuffelend en luisterend naar een smakelijk insect. Hij is goed aangepast om te kunnen overleven in deze omstandigheden. Hij brengt de dag al slapend door in de schaduw die verschaft wordt door rotsen, of hij kan een hol graven. Hier, veilig voor roofvogels, krult hij zich op tot een bal of ligt simpelweg op zijn zij om te slapen. Hij is niet erg snel, en zijn belangrijkste wapen is het rechtop laten staan van zijn stekels en het tot een balletje rollen. Als hij in een hoek wordt gedreven, sist hij als een slang of schreeuwt hij van angst. Dit dier houdt geen winterslaap, maar raakt in een diepe slaap wanneer er schaarste is aan voedsel of water, of in koude perioden.
De egel zoekt 's nachts zijn eten op de bodem van de woestijn. Hoewel zijn zicht goed genoeg is om voorwerpen te kunnen onderscheiden, gebruikt het dier dit zintuig niet om zijn prooi te vangen. In plaats daarvan vertrouwt hij op zijn reukvermogen om de lucht van een insect zoals een tor, termiet of krekel te 'proeven'. Als hij de geur en de bewegingen van zijn prooi gevolgd heeft, werpt hij zich er bovenop en kauwt zijn slachtoffer op met zijn kleine, scherpe tandjes. Andere prooien, zoals aardwormen en kikkers, zijn ook een mooie buit, en de egel eet ook eieren van op de grond nestelende vogels, als hij ze tegenkomt.
De gemiddelde volwassen egel heeft zo'n vijfduizend stekels, die ieder twee tot drie cm lang zijn, en aan het uiteinde een scherpe punt hebben. Deze stekels bedekken de rug van de egel en zijn gemaakt van aangepaste haren, terwijl zijn onderkant, kop en ledematen zijn bedekt met zacht haar. Iedere stekel bevat veel kleine, met lucht gevulde kamers. Om de egel te beschermen tegen schade als er druk wordt uitgeoefend op de stekels, wordt de basis van iedere stekel dunner voordat hij zich groter maakt tot een kleine bal.
Er is weinig onderzoek gedaan naar het voortplantingsleven van de woestijnegel. Volwassenen leven solitair, behalve in de paartijd. De draagtijd duurt ongeveer veertig dagen en het vrouwtje werpt tussen de één en de zes kleine jongen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer