WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Amfibieën en reptielen
 

De woestijnschildpad

Orde : Testudines - familie : Testudinidae - geslacht : Gopherus en soort : Gopherus agassizii. De woestijnschildpad is één van de landschildpadden die in de zanderige, met bossen bedekte woestijngebieden in het zuiden van Noord-Amerika leven.
De woestijnschildpad kan wel honderd jaar oud worden en is prima aangepast aan het leven in een klimaat dat extreem koud en warm kan zijn. Dit stevige dier, dat inheems is in de zuidwestelijke woestijnen van Noord-Amerika, kan een jaar zonder water en brengt de meeste tijd onder de grond door.
Het vermijden van extreme temperaturen valt soms niet mee voor een dier dat in woestijn- en halfwoestijngebieden leeft, die overdag heet en droog zijn en die 's nachts spectaculair afkoelen. Net als andere reptielen is de woestijnschildpad koudbloedig en gebruikt hij de warmte van de vroege ochtendzon om de lichaamswarmte aan te vullen die hij tijdens de nacht is kwijtgeraakt. De oplossing is het graven van een eigen ondergronds hol, dat veelal 4,5 meter lang is, maar ook wel vijftien meter kan meten. Een hol vormt zo'n goede thuis dat de schildpad het vaak moet delen met andere dieren zoals stinkdieren, ratelslangen en insecten. Van oktober tot maart overwintert de schildpad in het hol, waarbij zijn temperatuur daalt om gelijk te worden aan die in het hol, terwijl tevens zijn hartslag en ademhaling trager worden. In de zomer raakt hij in een soort van halfslaap of estivatie, waarbij hij een keer per week te voorschijn komt om te eten of om tijdens onweer water te halen.
Tijdens het paarritueel bevechten de mannetjes elkaar en stoten en sissen ze tegen de vrouwtjes. Elk jaar legt de vrouwtjeswoestijnschildpad twee tot drie legsels van rond de acht eieren met een leerachtige schaal in een nest. De broedtijd hangt af van de nesttemperatuur en bij sommige legsels duurt het tot na de winter voordat de eieren uitkomen. Een jong komt uit het ei door gebruik te maken van een 'eitand' (een tijdelijke tand die speciaal voor dit doel aangroeit). Slechts één op de twintig schildpadden komt uit het ei en wordt ouder dan één jaar.
Dit vindingrijke dier graaft waterholen waar hij naar terugkeert als de regens beginnen. Hij kan echter overleven op het water dat hij door het eten van planten binnenkrijgt. Ook kan hij tot veertig procent van zijn lichaamsgewicht drinken en dat vocht in zijn blaas opslaan, om het later weer op te nemen. Hij eet grassen, kruiden, cactussen en wilde bloemen.
Het aantal woestijnschildpadden neemt af. Ze worden bij duizenden gevangen voor de huisdierenhandel.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer