WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Woestijnvos
Groep : op het land levende zoogdieren

De woestijnvos is de kleinste van alle vossen en een agressief dier, niet groter dan een kleine terriër. Deze vos beschikt over een aantal speciale aanpassingen om te kunnen overleven in één van de extreemste leefgebieden op aarde : de Afrikaanse woestijn, waar het overdag bloedheet en tijdens de nacht ijskoud is.
De woestijnvos heeft een veranderlijk sociaal leven. Soms leeft hij solitair, soms in groepen tot tien exemplaren. De temperatuur overdag komt boven de 38 graden Celsius en omdat bij deze temperaturen zelfs de geringste activiteit een uitputtingsslag is, wordt de woestijnvos gedwongen verkoeling te zoeken in de schaduw van een hol. De vos kan zo snel graven dat hij lijkt te verdwijnen in het zand als hij een hol onder een overhang of de wortels van een struik graaft. Deze holen kunnen vrij uitgebreid zijn, met een gangenstelsel met meerdere ingangen. Waagt de vos zich overdag toch in de hitte, dan wordt zijn lichaamstemperatuur op peil gehouden door het snelle hijgen en de grote oren. Als de avond valt en de temperatuur daalt, wordt de vos actief en verlaat hij zijn rustplaats, op zoek naar voedsel. De vos bakent zijn territorium af met zijn uitwerpselen.
De mannetjes- en vrouwtjeswoestijnvossen komen samen om te paren in de eerste twee maanden van het jaar. Vroeger werd gedacht dat de woestijnvos monogaam was, maar onderzoek heeft aangetoond dat de mannetjes een kleine harem met meerdere vrouwtjes en hun jongen hebben. Tijdens het werpseizoen zijn de mannetjes heel agressief tegenover rivalen en verdedigen het vrouwtje voor en nadat ze geworpen heeft. De twee tot vijf piepkleine pups (iedere pup weegt zo'n 45 gram) worden in maart en april geboren in een door het vrouwtje gegraven hol. Als de jongen tien tot veertien dagen oud zijn gaan de ogen open; ze verlaten het hol pas na ongeveer vier weken. Het vrouwtje verzorgt haar jongen gedurende tien weken. Ze zoogt, draagt en wast de jongen. Na deze periode gaan de jongen voor het eerst zelf op jacht. Ze zijn over het algemeen met elf maanden geslachtsrijp en blijven bij hun moeder tot ze één jaar oud zijn.
Oren gespitst, snuit op de grond : de woestijnvos luistert en snuffelt op zijn speurtocht naar voedsel. De vos is een omnivoor, want hij eet zowel planten als dieren. Zijn lievelingsdieet bestaat uit muizen, woestijnratten en andere knaagdieren, hagedissen en insecten, zoals kevers. Maar hij houdt ook van vogels en hun eieren en eet bovendien vruchten en plantenmateriaal als bessen en sappige bladeren. Wanneer de woestijnvos een prooi op het spoor is, rent hij er achteraan, maakt een sprong en stort zich erop met de klauwen in de aanval. Laagvliegende vogels vangt hij door een spring in de lucht tot één meter, gevolgd door een snelle mep met zijn klauw. De woestijnvos kan heel lang zonder drinken en haalt vocht uit de planten en dieren die hij eet.
In sommige streken van Noord-Afrika wordt de woestijnvos op grote schaal verkocht op vooral toeristische markten, als huisdier. Daarnaast komt hij af en toe voor in dierentuinen. Hij wordt nog niet aangemerkt als een bedreigde diersoort.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer