WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Wolaap
Groep : op het land levende zoogdieren

Tetterend en samen spelend, leven wolaapfamilies hoog in het bladerdak in het regenwoud van Zuid-Amerika. Dit vreedzame dier is één van de grootste primaten van de Nieuwe Wereld, maar beweegt zich tot snel en rustig door de bomen. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door in bomen, etend, slapend en socialiserend. De wolaap gebruikt zijn sterke staart om eraan te hangen, om voedsel te pakken dat buiten bereik ligt en als vijfde ledemaat om zich voort te bewegen.
Wolapen leven in groepen van zo'n twintig tot zeventig mannetjes, vrouwtjes en jongen, die gewoonlijk familie zijn. De groep biedt veiligheid en vriendschap. Een groep bestaat uit een hiërarchie van verschillende volwassen mannetjes, waarvan één dominant is over de anderen. Het dominante mannetje is verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van de andere apen, en moet er dus voor zorgen dat het dagelijkse leven soepel verloopt. Hij bemiddelt bij ruzies, gebruikt discipline waar dat nodig is en beschermt de vrouwtjes en de jongen. De rol van de volwassen vrouwtjes is om voor hun familie te zorgen, plus het voeden en beschermen van hun jongen.
Deze primaten leven in wilde, volgroeide, ongerepte tropische regenwouden, waarvan sommige wel zo'n drieduizend meter hoog in de bergen liggen. Wolapen brengen de meeste tijd door onder het bladerdak, wat één van de hoogste boomtoplagen is die zich uitstrekt in een onafgebroken lijn. Hun leefgebied kan dat van andere wolapen overlappen. Overdag verdelen ze zich in kleine troepen en bewegen ze zich van boom naar boom om eten te zoeken. Tijdens de nacht slapen ze languit op stevige takken in de bovenste kroonlaag.
Het favoriete eten van wolapen is tropisch fruit zoals pruimen, vijgen en sterappels. Wanneer er een overvloed is aan rijp, zacht fruit, vormt dit de grootste voedselbron van de aap. Op andere tijden van het jaar, wanneer er dus minder fruit is, moeten wolapen het meer hebben van bladeren, zaden en bloemen. Ook eten ze insecten zoals mieren, spinnen en bidsprinkhanen. Deze lenige apen zoeken naar voedsel in het midden van het bladerdak in het regenwoud en blijven in hun leefgebied, dat kan variëren van vier tot elf vierkante kilometer.
De vrouwtjeswolaap geeft aan dat ze vruchtbaar is door verschillende seksuele uitingen ten gehore te brengen waaronder klappertanden en smakken met de lippen. Bij het werpen wordt ze geholpen door andere ervaren vrouwtjes, terwijl jongere vrouwtjes toekijken en leren. Wanneer het jong ongeveer zes maanden oud is, kan het er alleen op uit. Het wordt gezoogd totdat het tussen de negen en de twaalf maanden oud is, en blijft nog zo'n twee jaar bij de moeder. Tegen die tijd is het voldoende onafhankelijk en kan de moeder haar tweede jong krijgen.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer